2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Drasztikus lépéseket sürgetett Magyarországgal szemben Szabó Tímea az EBESZ fórumán

A Párbeszéd országgyűlési képviselője az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet parlamenti közgyűlésén kijelentette: nem engedhetik meg egy országnak sem, hogy „Oroszország trójai falova legyen”.

Szabó Tímea komoly kirohanásokat intézett Magyarország ellen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ minapi parlamenti közgyűlésén Varsóban. A Párbeszéd országgyűlési képviselője azt mondta, Oroszország Ukrajna elleni háborúja megmutatta, mennyire törékeny is a béke és a biztonság Európában. Az egyszázalékos támogatottságú párt politikusa azt is kijelentette, a demokratikus ellenzék tagjaként neki is fel kell szólalnia az európai békéért és biztonságért. Szerinte az Európai Unió és az EBESZ annyira erős, amennyire erős a leggyengébb tagja, majd úgy fogalmazott, „ezeket a nemzetközi közösségeket azért hozták létre, mert egyazon értékeket valljuk.

Hiszünk az alapvető emberi jogokban, a polgári szabadságban, a szolidaritásban”.

Arról is beszélt, a háború megmutatja, a tagországok mennyire nőhetnek fel ezekhez az értékekhez, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy vannak olyan kormányok, amelyek elárulták ezeket az értékeket. Amelyek inkább Oroszország barátságát választják, mint hogy egy olyan szuverén, független államot támogasson, mint Ukrajna. S közölte, sajnos van olyan ország, mint az övé – utalva Magyarországra –, amely az egyetlen uniós tagállam, amely még nem ratifikálta Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, EP-képviselői pedig nem nyomták meg a gombot, amikor arról szavaztak, terrorista állammá nyilvánítsák Oroszországot. S vannak olyan országok, amelyek vegytiszta orosz propagandát terjesztenek – szögezte le.

„Ezek az országok a mi békénk és biztonságunk ellen tevékenykednek Európában. Ezek az országok elárulják közös értékeinket” –jelentette ki. „Ha mi, az EBESZ tagjai csak hátradőlünk, és tétlenek maradunk éveken, évtizedeken át, akkor annak ez lesz az eredménye.

Ha nem fogunk össze, és nem teszünk azonnali és drasztikus lépéseket

– mint például a vétó eltörlése vagy az orosz kémbank működésének betiltása –, akkor az az Európa, amit most ismerünk, nem fog már létezni gyermekeink számára” – fogalmazott Szabó.

Majd felhívta a résztvevők figyelmét, nem engedhetik meg egy országnak sem, hogy „Oroszország trójai falova legyen, ezért össze kell fognunk, és közösen kell cselekedniük, különben a békés és biztonságos Európa nem fog létezni gyermekeink számára”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató