2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Koszovó államiságát tagadó zászlóval készült a brazilok elleni vereségre a szerb válogatott

A FIFÁ-hoz fordult a Koszovói Labdarúgó Szövetség és az ország kormánya, mert a szerb válogatott öltözőjében készült képen egy olyan zászló látható, ami Koszovó államiságát tagadja.

 

A fehér zászló közepét Koszovó körvonalai díszítik, amit a szerb zászló színei és a szerb címer töltenek ki. Rajta a "Nema predaje" (Nem adjuk fel!) felirat áll. A zászló a Koszovó államiságát tagadó szerb nacionalisták kedvelt kelléke.

A koszovói szövetség "agresszívnek és elfogadhatatlannak" nevezte a történteket. "Az ilyen soviniszta cselekedeteknek nincs helyük a sporteseményeken, hát még a világfutball legnagyobb eseményének helyszínén" - írták közleményükben, amiben a FIFA teljes jogú tagjaként követelték, hogy a világszövetség szankcionálja az ilyen gyűlöletkeltő cselekedeteket. Az ügyben Hajrulla Çeku koszovói sportminiszter is a FIFÁ-hoz fordult. "Konkrét lépéseket várunk a FIFÁ-tól, külön tekintettel arra, hogy a koszovói szövetség a FIFÁ-nak és az UEFÁ-nak is teljes jogú tagja" - mondta.

"Gusztustalan!" Szerbia megbüntetését követelik?! Megvadultak a szerb öltözőben kifüggesztett zászlótól" - áll a legnagyobb szerb bulvárlap, a Blic a történtekről beszámoló cikke címében, mintegy azt sugallva, hogy a szerb csapat elleni feljelentés volna gusztustalan. Magából a cikkből aztán kiderül, hogy gusztustalannak valójában a szerbek geszutást nevezte egy kommentelő a közösségi médiában, eredeti formájában úgy hangzott az idézet, hogy "A szerb nemzeti csapat gyakorlatilag népírtásra szólít Koszovó ellen a világbajnokságon. Gusztustalan!".

A Blic szerint egyelőre nem derült ki, hogy ki és mikor akasztotta ki a zászlót a szerb játékosok meze elé.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató