2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Kula bá bejelentette: A Lengyelországra zuhant rakéta nem ukrán volt

Kijevnek állítólag bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy a Lengyelországban lezuhant rakéta nem ukrán volt - mondta Dmitrij Kuleba, a köztársaság külügyminisztériumának vezetője a Parisien francia lapnak adott interjújában.

"Halltunk olyan politikai retorikát, hogy ez egy ukrán légvédelmi rakéta volt, de nem láttunk bizonyítékot. Hadseregünknek olyan információi vannak, hogy ez nem a mi rakétánk"

- mondta a politikus.


 
Kijev készen áll az "adatok cseréjére", amely után Kuleba szerint Ukrajna és a Nyugat "közös következtetésre jut".

"És elfogadjuk őket, bármik is legyenek"

- tette hozzá.

A külügyminiszter szerint Kijev a lengyel szolgálatokkal együtt "nagyon nyíltan" részt vesz a nyomozásban.

November 15-én este a lengyel média arról számolt be, hogy két rakéta zuhant le az ukrán határon fekvő Lublini vajdaságban. A baleset következtében két ember meghalt.

Varsó kezdetben azt állította, hogy a rakéták orosz eredetűek. Andrzej Duda lengyel elnök azonban később azt mondta, hogy nincs bizonyítéka arra, hogy a lezuhant rakéta Moszkvához köthető.

Ugyanakkor rámutatott arra, hogy "nagy a valószínűsége" annak, hogy az ukrán légvédelemhez tartozik. A NATO is hasonló információkkal szolgált.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az incidenst kommentálva azt mondta, hogy orosz rakétákról van szó. Moszkvát Lengyelország megtámadásával vádolta, és az incidenst eszkalációnak nevezte. Később hangsúlyozta, hogy nincs kétsége afelől, hogy országának nincs köze az incidenshez. Joe Biden amerikai elnök azonban úgy reagált Zelenszkij szavaira, hogy azok nem szolgálhatnak bizonyítékul.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató