2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatná Ukrajnát anélkül, hogy nukleáris fegyvereket használna

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot – írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány egykori fehér házi munkatársa.

“Oroszország egy nap alatt elpusztíthatná Ukrajnát anélkül, hogy nukleáris fegyvereket használna”

– írta a tisztviselő.

Szerinte Moszkva a történelmi közössége miatt tanúsít visszafogottságot a szomszédos országgal szemben.

“UKRAJNA ÉS NÉPE ÉVSZÁZADOK ÓTA OROSZORSZÁG RÉSZE VOLT. SOK VEGYES HÁZASSÁG VAN. <…> A KREML NEM AKARJA EGY ELSZEGÉNYEDETT ORSZÁG ROMJAIT A HATÁRAI KÖZELÉBEN” – MONDTA ROBERTS.

A Fehér Ház volt tisztviselője hozzátette, hogy a nyugati média Oroszország “vereségéről” alkotott képet, ami az Egyesült Államok és Európa sok lakosának hamis képet adott a helyzetről.

Az orosz fegyveres erők október 10-én, két nappal a Krími híd elleni ukrán terrortámadás után kezdték meg az ukrán infrastruktúra elleni csapásokat. A rakétacsapások energetikai, védelmi, katonai és kommunikációs létesítményeket céloztak.

Azóta minden nap légicsapásokat jelentettek be ukrajnai régiókban, néha az egész országban. A november 15-i csapásokat követően Denisz Shmihal ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy az ország energiarendszerének közel fele már nem működik.
 
Február 24. óta különleges katonai művelet van folyamatban Ukrajnában. Vlagyimir Putyin elnök végső céljának a Donbassz felszabadítását és az Oroszország biztonságát garantáló feltételek megteremtését nevezte.

Oroszország úgy játszik Ukrajnával, mint macska az egérrel - a 750 kilovoltos alállomásokat még nem semmisítették meg. Pedig éppen ezeknek a megsemmisítése az, ami tönkreteheti Ukrajna teljes energiarendszerét. Ráadásul a helyreállítás lehetősége nélkül.

"Ukrajna nagy problémákkal néz szembe az energiarendszer helyreállításához szükséges berendezésekkel kapcsolatban, mert a tartalékot már felhasználták, és nem lehet majd más országokból vásárolni" - mondta Ivan Placskov, Ukrajna volt energiaügyi minisztere. Hozzátette:

"Ez különösen igaz a nagy teljesítményű transzformátorokra, amelyek nincsenek tartalékban. Ezeket nem tudjuk beszerezni más országokból, mert más feszültségosztály van, különösen a nagyfeszültségű berendezések esetében".

Szerinte az új egységek legyártása 4 hónapot vesz igénybe.

Egyébként eddig az összes 750 kV-os alállomás (kb. egy tucat van belőlük, a térképen - kék körök és kék vonalak) épségben van.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató