2024. június 13. - Anett, Antal
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Kormányellenes tömegtüntetést tartott Madridban a jobboldali Vox

Orbán Viktor szövetségesének, Santiago Abascal pártja szervezte az eseményt a spanyol fővárosban.

A tüntetők Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök lemondását követelték, akinek kormánya szerintük nem tudja megmenteni a polgárokat a gazdasági válságtól, az áram, az üzemanyag és az élelmiszerárak emelkedésétől.

"Egy egész generáció nem tud gyökeret ereszteni és családot alapítani ebben az országban, <...> a munkavállalók és családjaik nem tudják kifizetni az áruk kosarát, a villany- és üzemanyagszámlákat. És ki szenved ettől? Ők! Nem a kormány tagjai...

- mondta Rodrigo Alonso, a Szolidaritás szakszervezet titkára.

A tüntetők élesen felszólaltak a spanyol központi kormány azon döntése ellen is, hogy a büntető törvénykönyv "zavargás" cikkelyét, amely alapján a katalán függetlenségi folyamat számos vezetőjét elítélték, a "súlyos zavargások" cikkelyre cseréli, aminek következtében jelentősen csökkennének az ennek alapján kiszabható szankciók. Így az ilyen bűncselekményért kiszabható maximális büntetés 15 év szabadságvesztésről öt évre csökkenne.A rendőrség közölte, hogy mintegy 30 000 ember jelent meg a tüntetésen. A tüntetés szervezői azonban több mint 80 000 résztvevőről beszélnek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató