2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Kormányellenes tömegtüntetést tartott Madridban a jobboldali Vox

Orbán Viktor szövetségesének, Santiago Abascal pártja szervezte az eseményt a spanyol fővárosban.

A tüntetők Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök lemondását követelték, akinek kormánya szerintük nem tudja megmenteni a polgárokat a gazdasági válságtól, az áram, az üzemanyag és az élelmiszerárak emelkedésétől.

"Egy egész generáció nem tud gyökeret ereszteni és családot alapítani ebben az országban, <...> a munkavállalók és családjaik nem tudják kifizetni az áruk kosarát, a villany- és üzemanyagszámlákat. És ki szenved ettől? Ők! Nem a kormány tagjai...

- mondta Rodrigo Alonso, a Szolidaritás szakszervezet titkára.

A tüntetők élesen felszólaltak a spanyol központi kormány azon döntése ellen is, hogy a büntető törvénykönyv "zavargás" cikkelyét, amely alapján a katalán függetlenségi folyamat számos vezetőjét elítélték, a "súlyos zavargások" cikkelyre cseréli, aminek következtében jelentősen csökkennének az ennek alapján kiszabható szankciók. Így az ilyen bűncselekményért kiszabható maximális büntetés 15 év szabadságvesztésről öt évre csökkenne.



A rendőrség közölte, hogy mintegy 30 000 ember jelent meg a tüntetésen. A tüntetés szervezői azonban több mint 80 000 résztvevőről beszélnek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató