2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Öltözőben talált szerb zászló ellen vizsgálódik a FIFA

A FIFA közölte, hogy vizsgálatot indít a szerb labdarúgó-szövetség ellen, miután a csapat öltözőjében kifüggesztettek egy zászlót, amely Koszovót Szerbia részeként ábrázolja. 

A FIFA vizsgálatot indított Szerbia ellen, miután olyan fényképek kerültek elő, amelyeken látható, hogy a válogatott öltözőjében egy olyan zászló volt kifüggesztve, amikor Brazília ellen játszottak, amelyen a térkép Koszovót Szerbia részeként ábrázolja.

Az albán többségű Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, és jelenleg FIFA-tag, de Szerbia nem ismeri el szuverenitását.

„A FIFA fegyelmi bizottsága eljárást indított a Szerb Labdarúgó-szövetség ellen a Brazília-Szerbia mérkőzés alkalmával az öltözőben kitűzött zászló miatt”

– áll a FIFA szombati közleményében.

Koszovó „gyalázatosnak” nevezte a történteket

A Koszovói Labdarúgó Szövetség (FKK) közölte, hogy „határozottan elítéli Szerbia agresszív fellépését” Koszovóval szemben.

„A világbajnokság az öröm és az egység eseménye, a remény és a béke üzeneteit kell közvetítenie, nem pedig a gyűlölet üzeneteit” – írta az FFK egy tweetben, amelyben felszólították a FIFA-t, hogy „tegyen intézkedéseket az ilyen akciók ellen”.

A „Nem adjuk meg magunkat” feliratú zászlót több szerb szurkoló is lobogtatta a stadionban a Brazília elleni 2-0-s vb-nyitó vereség alkalmával csütörtökön Katarban.

A képek akkor terjedtek el a közösségi médiában, amikor Hajrulla Ceku, Koszovó kulturális, ifjúsági és sportminisztere megosztotta, aki „gyalázatosnak” nevezte, amely „gyűlölködő, idegengyűlölő és népirtó üzeneteket jelenít meg Koszovóval szemben, miközben kihasználja a FIFA-világbajnokság platformját”. 

A szerb labdarúgó szövetség nem reagált az ügyre, de az Al Jazeera arról ír, hogy Milos Veljkovic, a Werder Bremen játékosa, azt nyilatkozta, hogy csak a mérkőzés után értesült a fotóról, és hozzátette, hogy „amikor a szerb játékosok visszatértek az öltözőbe, ott nem lógott zászló”. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató