2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Forrong Kína: már az elnök lemondását követelik a tüntetők

Kína több városában felerősödtek a példátlanul szigorú Covid-intézkedések elleni tiltakozások. Egyesek nyilvánosan bírálták a kommunista párt vezetését, és attól sem riadtak vissza, hogy a nemrég harmadjára is megválasztott Hszi Csin-ping lemondását követeljék.


Sanghajban több ezren vonultak utcára. Egyeseket rendőrautóba tereltek – jelentette a BBC tudósítója a helyszínről. 

Tízen haltak meg, kilencen pedig megsérültek néhány napja egy ürümcsi toronyházban, ahol tűz ütött ki, a lakók pedig nem tudtak elmenekülni, mert az épületet a járványügyi korlátozások miatt lezárták.

Az áldozatok egyes jelentések szerint több mint három hónapja nem hagyhatták el otthonukat, a tűzoltók pedig – szintén a korlátozások miatt – nem tudták megközelíteni a lakóépületet a jobbára ujgurok lakta Hszincsiang terület székhelyén, Ürümcsiben.

A kínai hatóságok tagadták, hogy a Covid-korlátozások okozták a haláleseteket. A tűzoltóság előzőleg azzal védekezett, hogy szabálytalanul parkoló autók miatt nem tudták jobban megközelíteni az épületet.
Ennek ellenére az ürümcsi tisztviselők, illetékesek egészen szokatlan módon bocsánatot kértek a tűzvész másnapján, és ígéretet tettek, hogy a korlátozások fokozatos feloldásával „helyreállítják a rendet”.
Ígéretüket betartva szombaton megnyitották Ürümcsi néhány negyedét, és kilátásba helyezték a tömegközlekedés szakaszos újraindítását is.

„Hszi Csin-ping mondjon le!”

Sanghajban, Kína legnépesebb városában, a globális pénzügyi központban nyíltan becsmérelték a kommunista pártot, és vezetőjének távozását követelték.

„Hszi Csin-ping mondjon le!” – skandálták az utcán.

Az ilyen követelések szinte példátlannak számítanak Kínában, ahol a vezetés és az elnök közvetlen kritikája kemény büntetést vonhat maga után.

Egyesek vádló, üres fehér transzparensekkel, a cenzúra elleni dac jelképével tiltakoztak, mások gyertyát gyújtottak és virágokat helyeztek el az ürümcsi áldozatok emlékére.

 

Elemzők szerint Peking drasztikusan alábecsülte a koronavírus iránt tanúsított zéró toleranciával szembeni, egyre fokozódó elégedetlenséget.

A rigorózus járványkorlátozás politikája elválaszthatatlanul Hszi Csin-pinghez kötődik, aki nemrégiben újra megfogadta, hogy elvéből nem enged. 

Vasárnap este a rendőrök egyébként lefogták és néhány órára őrizetbe vették a BBC sanghaji tudósítóját. Leteperéséről felkerült egy videó a Twitterre is. A közelben állók azt kiabálták, hogy engedjék el, engedjék el! 

Szabadon bocsátásakor közölték vele, hogy azért vették őrizetbe, nehogy elkapja a koronavírust ilyen nagy tömegben. Hétfőn Pekingben a kínai külügyminisztérium szóvivője már azzal indokolta az őrizetbe vételt, hogy a férfi nem igazolta magát újságíróként, miközben videóra vette Sanghaj központjában a tüntetést.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató