2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Megszólalt Brüsszel polgármestere a marokkóiak randalírozása után - 10 embert állítottak elő

Brüsszeli polgármester Philippe Close nem beszél komolyabb incidensekről.



Philippe Close-nak nem tetszenek a Brüsszel belvárosában a Vörös Ördögök és Marokkó közötti világbajnoki mérkőzés alatt és után kirobbant incidensek.

"Határozottan elítélem a ma délután történt incidenseket"

- közölte a brüsszeli polgármester a Twitteren.

"A rendőrség már lecsapott. Ezért azt tanácsolom a szurkolóknak, hogy ne jöjjenek a városközpontba. A rendőrség mindent megtesz a közrend fenntartása érdekében" - írta. "Arra is kértem őket, hogy folytassák a zavargók adminisztratív letartóztatását." - tette hozzá-

A tegnapi őrjöngés egy videón:

Borgerhoutban is történtek incidensek: az egyik marokkói felmászott egy lakóházra és leszedte a belga zászlót az erkélyről.

A borgerhouti Turnhoutsebaanon történt kisebb károktól eltekintve az antwerpeni marokkói népünnepély minden jelentősebb incidens nélkül zajlott le. Így számol be az antwerpeni rendőrség a világbajnokságon elszenvedett 0-2-es vereség után.

A marokkói csapatnak sok lelkes szurkolót lehetett látni vasárnap délután a Carnotstraatban és a Kielben is. Bengáli tűz volt, és az antwerpeni rendőrség egyértelmű jelenléte az egész városban.

"De mindent szavakkal oldanak meg" - mondta a rendőrség. "Őrködünk, és minden békésen zajlik"... 

A rendőrségi szóvivő szerint egy közlekedési lámpát is megrongáltak, és a Lemonnier sugárúton körülzártak egy személygépkocsit a benne ülőkkel. Egy újságíró is megsérült az arcán a tűzijátékoktól.

"Ezután úgy döntöttek, hogy rendőri beavatkozásra kerül sor, vízágyú és könnygáz bevetésével" - zárta.



"A rendőrség csak féltékeny a győzelmünkre" - mondta a helyszínen az egyik zavargó újságírónknak.

"Azt akarják, hogy eltűnjünk az utcáról, mert más a származásunk. Készen állunk válaszolni, amikor visszatérnek a vízágyúval és a könnygázzal."

"Nem értem, miért csinálják ezt" - mondja egy észak-afrikai származású helyi lakos. "Ennek általában az ünneplés napja kellene, hogy legyen. Az, hogy ünnepelsz, természetesen megengedett, de ez tényleg szégyen. A szemeteszsákjaimat már egy kicsit lejjebb raktam az utcán, hogy ne gyújtsák fel őket az ajtóm előtt." 

Antwerpenben nagyszámú marokkói szurkolót a rendőrség itt is, ott is preventív módon oszlatta szét. Ott is bevetették a vízágyút. 

Miután bengáli tüzet dobtak, a rendőrség beavatkozott a Zwaantjesnél. "Nagy az ünneplés. Megpróbáljuk csillapítani a kedélyeket, és nem olajat önteni a tűzre" - mondta a rendőrség szóvívője. 

A mentőautót is megdobálták kövekkel

A Belgium-Marokkó labdarúgó-mérkőzés alatt és után egy mentőautót is megdobáltak kövekkel a Lemonnier sugárút közelében. Erről Walter Derieuw, a brüsszeli tűzoltóság szóvivője számolt be.

"A karosszéria, a külső tükrök és a világítás megsérült. Szerencsére a kollégáknak nem esett baja. A személyzet számíthat a szükséges támogatásra. Hangsúlyozni kell, hogy a rendfenntartó erőkkel való együttműködés példaértékű volt, és hogy a helyszínen lévő személyzetünk számíthatott a rendőrség segítségére. Érthetetlennek és abszurdnak tartjuk, hogy a mentőszolgálatoknak a biztonsági erőkhöz kell fordulniuk, hogy békében és biztonságban dolgozhassanak".

Támadás a Liege-i rendőrőrsön a Belgium-Marokkó mérkőzés után

Mintegy 50 ember támadt a Liege Droixhe-i rendőrkapitányságra este 6 óra 10 perc körül, a Marokkó Belgium elleni világbajnoki győzelmét követően. Ablakokat törtek be és szolgálati járművek lámpáit rongálták meg.

A rendőrség a helyszínen van, egy vízágyúval és egy szövetségi rendőrségi drón támogatásával, hogy elfogják a károkozókat.

A város más részein is volt még néhány incidens. A Place Saint-Lambert téren egy villanyoszlop kidőlt a rá mászó szurkolók súlya alatt. A Place de l'Yser téren egy buszmegállót, és három boltot is megrongáltak. 

Tíz "adminisztratív" letartóztatás a brüsszeli zavargások után

A rendőrség egy tucat adminisztratív és egy bírósági letartóztatást hajtott végre a Brüsszel központjában történt zavargások után - írja a Hln.be.

Károkat okoztak és embereket sebesítettek meg, különösen a Lemonnier sugárúton a "futballszurkolók" a Belgium-Marokkó (0-2) világbajnoki mérkőzés után. A térfigyelő kamerák felvételeit megnézve más gyanúsítottakat is azonosítani lehetett - közölte a rendőrség szóvívője.

Este hét órára visszatért a nyugalom Brüsszel belvárosában, valamint a Sint-Jans-Molenbeek-i Black Ponds negyedben, a Schaarbeek-i Pavilion téren és az Anderlecht-i Barra téren, ahol szintén zavargások voltak - tette hozzá.

"A parancsnokság egységének és a különböző brüsszeli rendőrségi zónákkal és a szövetségi rendőrséggel való jó együttműködésnek köszönhetően sikerült korlátozni azt a szektort, ahol be kellett avatkoznunk" - zárta mondandóját.

Eközben a belga igazságügyi miniszter...

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató