2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szijjártó Péter: Brüsszelben inkább idegből reagálnak

Szijjártó Péter hétfőn Londonba utazott, ahol az új brit külügyminiszterrel, James Cleverlyvel tárgyalt, valamint felszólalt egy konferencián, és brit vállalatok vezetőivel is találkozik.

A külgazdasági és külügyminiszter élő bejelentkezésében elmondta, hogy ez volt az első találkozója az új brit külügyminiszterrel, a rendkívüli kihívásokkal terhelt nemzetközi környezetről beszéltek. Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország abban érdekelt, hogy minél előbb béke legyen Ukrajnában, és megértik, ha több ezer kilométerre a konfliktustól vannak másfajta szempontok is, de szomszédos országként a mielőbbi békében vagyunk érdekeltek.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy az Európai Uniónak hatalmas veszteség volt a britek kilépése, minimalizálni kellene az ebből fakadó károkat, de aláhúzta: ezt úgy lehetne megtenni, ha Brüsszel megértené, hogy észszerű, kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködésre van szükség.

Sokszor látjuk, hogy Brüsszelben inkább idegből reagálnak a brit felvetésekre

– fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, olyan döntések születnek, amelyek inkább nehezítik az együttműködést, pedig ebben a helyzetben, amikor az EU gazdasági versenyképessége sok kárt szenvedett, a britekkel való szoros együttműködés segítene.

A magyar politikus világossá tette, hogy a kölcsönös tisztelet talaján állva tekintenek a britekre, jók a kapcsolatok, és szívesen folytatják azokat a konzultációkat Brüsszelben, amelyek arról szólnak, hogy a London és Brüsszel közötti vitákat minél gyorsabban fel lehessen oldani.

Brit vállalatok vezetőivel is találkozik

Szijjártó Péter szerint úgy lehet kimaradni a recesszióból, ha vállalati beruházásokat ösztönöznek, ezek munkahelyet teremtenek, a munkából gazdasági teljesítmény lesz, abból pedig növekedés.

A külügyminiszter részletezte: a brit vállalatok az elmúlt időszakban lojális együttműködést folytattak Magyarországgal, 800 brit vállalat működik hazánkban, több mint 50 ezer magyarnak adnak munkát, ez a hatodik legnagyobb beruházói közösség Magyarországon. Kitért arra is, hogy van két olyan stratégiai terület, amiben egy irányba gondolkodnak a britekkel: az egyik az energiabiztonság és a nukleáris energia használata, a másik az illegális migráció.

„Az üldözött keresztény közösségek számíthatnak a kormány támogatására”

A világ üldözött keresztény közösségei a gazdasági nehézségek ellenére is számíthatnak Magyarország támogatására, a kormány elkötelezett az eddigi programok folytatása mellett – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Londonban a tárca közleménye szerint.

A miniszter a fegyveres konfliktusokban elkövetett szexuális erőszak megelőzéséről szóló londoni konferencián kiemelte, hogy hazánk több mint ezeréves keresztény államisággal rendelkező nemzetként felelősséget érez az üldözött keresztények iránt világszerte. Hangsúlyozta: ezért indították el öt évvel ezelőtt a Hungary Helps programot, amelynek keretében már körülbelül 80 millió dollárt fordítottak egyebek mellett otthonok és intézmények újjáépítésére, iskolák és kórházak működtetésére, gazdasági támogatásokra annak érdekében, hogy lehetővé tegyék az érintettek helyben maradását vagy hazatérését.

Tájékoztatása alapján 54 országban mintegy egymillió embernek nyújtott segítséget Magyarország. Szijjártó Péter a brit külügyi tárca által szervezett rendezvényen sajnálatosnak nevezte, hogy

A 21. SZÁZADBAN IS GYORSAN TERJEDNEK KÜLÖNBÖZŐ SZÉLSŐSÉGES IDEOLÓGIÁK, ÉS MÉG MINDIG SOKAK VANNAK KITÉVE ETNIKAI ÉS VALLÁSI ALAPÚ ÜLDÖZTETÉSNEK, AMI GYAKRAN EGYÜTT JÁR A SZEXUÁLIS ERŐSZAKKAL IS.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyaroknak történelmi tapasztalataik vannak ezzel kapcsolatban, miután az országot szélsőséges ideológiák szállták meg a második világháború alatt és azt követően is, és ekkor számos helyi nő lett szexuális erőszak áldozata.

A miniszter arról számolt be, hogy ezért hazánk kiemelt figyelmet fordít erre a területre, és külön támogatást nyújtott például a nigériai katolikus egyháznak és az iraki káld katolikus egyháznak az iszlamista terroristák áldozatává vált lányok és nők rehabilitációjának elősegítésére. A magyar kormány minden gazdasági nehézség, az európai recesszió és a fennálló kihívások ellenére is elkötelezett ezen programok folytatása mellett, az üldözött keresztény közösségek továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására – jelentette ki Szijjártó Péter.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató