2024. március 03. - Kornélia
EUR : 393.75
USD : 364.04
Időjárás ikon15°

Tüntetések voltak Pekingben és Sanghajban a járványellenes óvintézkedések miatt

Sanghajban, Kína legnépesebb városában egy Ürümcsiről elnevezett utcában tartottak gyertyás virrasztást szombat este a helyiek, amely vasárnap hajnalban tüntetésbe csapott át. A nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben november 24-én kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület.A tűzben – amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott – tízen életüket vesztették, és többen megsérültek. Az interneten keringő hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen magas, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak időben kimenekülni. Városi tisztségviselők ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben vannak, akik már száz napja karanténban vannak.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint Sanghajban erőteljes rendőri jelenlét mellett zajlott a tüntetés. A tiltakozók fehér papírlapokat tartottak a magasba a cenzúra jelképeként. Később azt kiabálták: “oldjátok fel a vesztegzárat Ürümcsiben, oldjátok fel a vesztegzárat Hszincsiangban, oldjátok fel a vesztegzárat egész Kínában”. Szemtanúk beszámolója és videofelvételek tanúsága szerint egy nagyobb csoport a Kínai Kommunista Párt és Hszi Csin-ping elnök uralmának végét követelte.Eközben a neves pekingi Csinghua Egyetemen, Hszi Csin-ping alma materében békés tüntetés zajlott a járványellenes korlátozások miatt. A tiltakozók elénekelték a kínai himnuszt, egyikük pedig gyújtó hangvételű beszédet tartott, és arra buzdította a jelenlévőket, hogy szólaljanak fel a nekik nem tetsző intézkedések ellen.Vasárnap este több százan vettek részt egy korlátozásellenes megmozduláson Vuhanban, ahol a koronavírus-járvány három évvel ezelőtt kezdődött. Gyertyás virrasztást tartottak Nancsingban, míg Lancsouban a helyiek tesztfülkékre és az egészségügyi dolgozók sátrára támadtak rá. Több tiltakozó azért lázongott, mert annak ellenére került karanténba, hogy nem volt pozitív a koronavírus-tesztje.

Kínában az alacsony esetszámok ellenére továbbra is a “zéró Covid”-politika van érvényben, miközben a világ nagy részén feloldották a korlátozások többségét. Peking szerint a “zéró Covid”-politika nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy ne terhelődjön túl az egészségügyi rendszer. A lakosság egyre elégedetlenebb az óvintézkedésekkel, amelyek a gazdaságot is erősen megterhelik.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató