2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Évekre börtönbe kerülhet a szivárványos zászlóval pályára rohanó aktivista

A világbajnokság hétfői napján az utolsó meccsen a pályára rohant egy aktivista, aki pólóján Ukrajnára és az iráni nők helyzetére, szivárványszínű zászlójával a katari LMBTQ+-közösségek elnyomására próbálta felhívni a figyelmet. Volt olyan játékos a mérkőzésen, aki kiállt mellette, azóta pedig kiderült, egy tapasztalt aktivistáról van szó.

A Portugália–Uruguay-mérkőzés második félidejének elején hirtelen leállt a játék, mert egy aktivista a pályára rohant. A tévénézőknek ebből szokás szerint megpróbáltak semmit sem mutatni, hogy ne reklámozzák az ilyen tevékenységet. Jellemzően kétféle ember szokott a pályára szaladni: az egyik csak simán magának akar figyelmet vagy egy jó sztorit szerezni, a másik pedig valamire fel szeretné hívni a figyelmet.

Utóbbit is két csoportra oszthatjuk, például ott van Kinsey Wolanski, aki a 2019-es Bajnokok Ligája-döntőre szaladt be nem sokat takaró öltözékében, hogy a párja bizniszét reklámozza. Mellette pedig ott vannak az aktivisták, akik sokakat érintő problémáknak próbálnak némi figyelmet generálni. Környezetvédelem, társadalmi csoportok elnyomása, háború, és hát Katarban nagyjából minden adva van, hogy valaki megpróbáljon nagyot húzni: a lokális és globális problémák egyaránt súlyosak, a stadionokban pedig ott van 40-80 ezer ember és a fotósok, így bár a tévében nem mutatják, a neten garantáltan sok emberhez elér egy ilyen akció.

Ráadásul a meccset követően Rúben Neves, a portugál válogatott alappillérének számító középpályása azt nyilatkozta, hogy egyetért a rendbontó által megfogalmazott üzenetekkel, és reméli, nem esik baja a pályára rohanónak. 

Mind velük vagyunk, és támogatjuk a pólón látott üzeneteket. Reméljük, semmi sem történik a sráccal, mert megértjük az üzenetét, és szerintem a világ is megértette, mire gondol

– mondta az újságíróknak Neves. Arról, hogy milyen büntetés várhat a bátor aktivistára, egyelőre nem szólnak a hírek. Ami viszont biztos, hogy a homoszexualitás propagálása egyértelműen tiltott a katari törvények szerint, akár egytől három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató