2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Ukrán külügyminiszter: Orbán túszként használja Ukrajnát az EU-val folytatott játszmájában

A NATO-országoknak sürgősen fokozniuk kell a fegyvergyártást – figyelmeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. A NATO miniszterei kedden és szerdán Bukarestben tartanak megbeszéléseket, amelyek fő napirendi pontja várhatóan Ukrajna támogatásának fokozása lesz.



„Nem lehet győzni a harctéren anélkül, hogy ne gyártanánk több fegyvert” – mondta Kuleba hétfőn este a Politico-nak. „Amikor legutóbb részt vettem ilyen NATO-miniszteri találkozón, három szóval érkeztem: fegyverek, fegyverek és fegyverek” – emlékeztetett Kuleba. „Ezúttal, bár ez a kérés továbbra is fennáll, azzal fogom pontosítani, hogy légvédelemre, harckocsikra és gyártósorokra van szükségünk”.

Kuleba kitért Ukrajna és Magyarország problémás kapcsolatára is, mondván

„Orbán Viktor a saját játékát játssza az Európai Unióval, és ehhez néha Ukrajnát túszként használja”.

Kuleba üzent a magyar embereknek is: „Bármit is olvassanak a hivatalos médiában, az ukránok nem ellenségesek a magyarokkal szemben.

Kuleba üzent a magyar embereknek is: „Bármit is olvassanak a hivatalos médiában, az ukránok nem ellenségesek a magyarokkal szemben.

A magyarokkal barátok voltunk, barátok vagyunk és barátok is maradunk.
De ezt a háborút meg kell nyernünk, és Magyarországnak is az az érdeke, hogy Ukrajna nyerjen” – mondta.

Az ukrán miniszter beszélt arról is, hogy milyen változásokat szeretne látni a Kijev támogatásával kapcsolatos nyugati döntéshozatalban. Kijev néhány közeli szövetségese ugyanis bírálatokat fogalmazott meg egyes nyugati kormányokkal szemben, azt állítva, hogy azok először vonakodtak bizonyos fajta támogatást nyújtani, és csak azután változtattak lassanként álláspontjukon, amint nőtt a felháborodás Oroszországgal szemben.

„Túl sok időt vesztegettünk el – és ez túl sok emberi életbe, hazánk túl sok négyzetkilométer földjébe került. Remélem, hogy győz az józan ész, és minden lépést időben meg fognak tenni, nem szabad megvárni újabb tragédiák bekövetkeztét” – mondta Kuleba.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató