2024. június 24. - Iván
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon29°19°

Ismét lecsapott az SZBU Kárpátalján: most apácáknál kerestek „felforgató tevékenységre” utaló jeleket

A hatóságok szerint az akció célja az volt, hogy a Szolyva melletti kolostort ne használhassák fel oroszbarát propagandára.

Házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerdán a Munkácsi járásban található Szolyva mellett a moszkvai patriarchátushoz tartozó, Cirill és Metód nevét viselő női szerzetesrend székhelyén – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó.

A kárpátaljai lap szerint a SZBU közölte, hogy egy  kémelhárítási műveletet hajtottak végre a munkácsi egyházmegye alárendeltségében működő női kolostorban. Az SZBU sajtószolgálata szerint a hatóságok

az ukrán állammal szembeni „felforgató tevékenység” elleni küzdelem részeként tartották a házkutatást.


Közölték: az akció célja az volt, hogy a Szolyva melletti kolostort ne használhassák fel oroszbarát propagandára, és ne rejtegessenek ott ellenséges szabotázs- és felderítőcsoportokat, illetve fegyvereket. Az UNIAN  azt is hozzátette, hogy a szerzetesrend szoros kapcsolatban állt a hazaárulással gyanúsított,

oroszbarát ukrán ellenzéki politikussal, Viktor Medvedcsukkal és feleségével, Okszana Marcsenkóval.


A hírügynökség szerint a házaspár rendszeresen támogatta anyagilag az apácákat, és az ott tartott istentiszteletek alkalmával állítólag gyakran emlegették Kirill orosz pátriárkát is.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató