2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Már Victor Hugo is "fekete lett"

Fekete bőrszínű szobrot állítottak a 19. században élt Victor Hugo francia romantikus írónak, a költő szülővárosában, a Lyon és Strasbourg között félúton található Besançon főterén - írja a Le Figaro online kiadása. A hírportál beszámolója szerint a szobor egy felújítást követően kapott testidegen bőrszínt, ami egyelőre nem világos, kinek a döntése nyomán valósult meg, az viszont biztos, hogy a dolog hatalmas belpolitikai vihart kavart.

Besançon város baloldali-zöld vezetése még tavaly döntött a 2013-ban felállított Victor Hugo szobor restaurálásáról. A tervezéssel egy azóta elhunyt szenegáli bevándorló szobrászt bíztak meg, aki a tervei megvalósítására egy párizsi öntödét kért föl. A felújított szobor végül pénteken került vissza az eredeti helyére, a város főterére, ahol már átadás közben is többen értetlenül álltak a "fekete" francia költő látványa előtt. A szobrászműész özvegye például azt mondta: ő látta a néhai férje eredeti terveit, melyen Victor Hugo bőrszíne egyértelműen világos volt, tehát ezen valakinek önkényesen változtatnia kellett a felújítás közben.



Egyelőre tehát nem tudni, kinek a döntése volt "A párizsi Notre-Dame" szerzőjét feketeként ábrázolni, a sajtóban megjelent találgatások alapján azonban a felelősöket egyértelműen Besançon városi tanácsában kell keresni. A "mestermű" átadása után ugyanis az önkormányzat szinte tűzoltásszerűen kiadott egy közleményt arról, hogy a szobor bőrszínével "közelebb kívántak kerülni a szenegáli szobrász munkájának eredeti szelleméhez", aki "szerette a színeket és nem volt híve az "egyszerű" bronzszobroknak".

Ahogy az várható volt, a felújított szobor nem aratott osztatlan sikert, és az átadása után 2 nappal valaki leöntötte fehér festékkel - mintegy korrigálva a színtévesztést.

Az üggyel kapcsolatban feljelentést tett a polgármesteri hivatal, amely minden támadást "alaptalannak" nevezett a szoborral szemben. Támadásból ugyanis, legalábbis politikai értelemben, egyáltalán nem volt hiány az elmúlt napokban. Jean-Louis Fousseret, a város korábbi polgármestere, aki egyébként az Emmanuel Macron-féle LREM párt tagja, megdöbbentőnek nevezte a történteket. 

Philippe de Villiers volt kulturális miniszter pedig a következőket írta a Twitter-oldalán: "Besançon városa úgy döntött, hogy feketére festi át Victor Hugo szobrát, azzal a kizárólagos céllal, hogy csatlakozzon az progresszivitás divatjához. Az irodalmi fehérség kezd bűnné válni. Meddig megy el a "wokizmus", hogy a fehér heteroszexuális nyugati ember szégyenérzetét átjárja?"

Az elkövetők egyébként 10 évet is kaphatnak...

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató