2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ursula: Oroszországnak anyagilag is fizetnie kell azért, amit tett

Ursula von der Leyen szerint az EU megpróbál majd bíróságot felállítani az ENSZ támogatásával arra, hogy az oroszok által Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket kivizsgálja és adott esetben elítélje, írja a Guardian. Leyen azt mondta,

„Becslések szerint eddig több mint 20 ezer civil és több mint 100 ezer ukrán katonatiszt vesztette életét a háborúban”.

Az EU emiatt egy ENSZ által támogatott speciális bíróság felállítását javasolja, amely Oroszország háborús bűneit vizsgálná. „Oroszországnak anyagilag is fizetnie kell az általa okozott pusztításért. Az Ukrajnában elszenvedett kárt 600 milliárd euróra becslik”, tette hozzá.

Az Európai Bizottság szerdán frissítette az orosz vagyon befagyasztására és elkobzására vonatkozó terveit is, „300 milliárd eurót zároltunk az Orosz Központi Bank tartalékaiból, 19 milliárd eurót pedig befagyasztottunk az orosz oligarchák pénzéből”, mondta Leyen.

A Reuters információi szerint a befagyasztott pénzek Ukrajnába kerülnének, hogy így kompenzálják az ukránokat ért károkat. Leyen szerint Oroszországnak segítenie kell majd Ukrajna újjáépítésében is. Oroszország továbbra is tagadja, hogy háborús bűnöket követett volna el. Annak ellenére is kitart állításai mellett, hogy bizonyítékok vannak a bucsai mészárlásra.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató