2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Lengyelország behajtaná az ukrán menekülteken az élelmiszer- és lakhatási költségeket

A javaslat szerint a menekülteknek fizetniük kellene az állam által biztosított lakhatásért és ételért.

A törvényjavaslat már november elején napvilágot látott, ekkor Pawel Szefernaker belügyminiszter-helyettes és menekültügyi kormánybiztos elmondta, hogy a lengyel kormány nem tudja biztosítani a felmerülő költségek teljes egészét.

A probléma legfőbb oka, hogy a menekültekre szánt források mostanra elapadtak, Lengyelországban pedig egyre nagyobb a feszültség a lakosság részéről a megélhetési problémák és a válság miatt – írja a Reuters.

Márciusban léphet életbe a törvény

A kormány úgy vélekedik, hogy a menekültek többsége mostanra talált állást, amiből finanszírozni tudja a lakhatást. Ugyanakkor a javaslat szerint a többgyermekesek, az állapotos nők, vagy fogyatékkal élők mentesülnek majd.

Azoknak, akik 120 napnál hosszabb ideig tartózkodnak állami szálláshelyeken, a költségek 50%-át kell majd fedezniük fejenként, napi 40 zloty összegig – átszámítva 3500 forintig. 180 nap után ez az összeg 75%-ra, 60 zlotyira emelkedne (5200 ft).

A kormány célja, hogy a szabályozás jövő márciustól lépjen életbe. A törvényjavaslat várhatóan támogatásra talál a parlamentben. Jelenleg Lengyelországban csaknem egymillió ukrán menekült tartózkodik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató