2023. január 30. - Gerda, Martina
USD : 356.65
EUR : 388.18
Időjárás ikon

Szlovák lap: Orbán Viktor egy oroszbarát troll politikus Európában

„Senki ne dőljön be Orbán játékának” – írja a szlovák Pravda szerzője.

A múlt héten Kassán találkoztak a visegrádi négyek kormányfői. Néhány nappal azután a magyar miniszterelnök külpolitikai fordulatot hajtott végre: mind Ukrajna, mind Finnország és Svédország NATO-tagságát támogatta. Szép egybeesés, de nem kell ok-okozati összefüggést keresni. 

Orbán Viktor az egyik legjelentősebb oroszbarát troll politikus Európában

– vonta le ezt a sajátos következtetést a szlovák nyelvű Pravda.

A cikk szerzője bár nem nevezné a magyar miniszterelnököt orosz „szövetségesnek”, ettől függetlenül az orosz agresszióval szembeni álláspontja kezdettől fogva cinikus számítás volt annak érdekében, hogy növelje népszerűségét és anyagi előnyöket szerezzen Magyarországnak.

Az újságíró kifejti véleményében, hogy senki ne dőljön be Orbán játékának. Szerinte az európai pénzek blokkolása soha nem volt összefüggésben az Ukrajna elleni orosz támadáshoz való hozzáállásával. Ez egy reakció volt arra, hogy

Magyarországon a kormányzat működésképtelenné tette a jogállamiság intézményeit.

A visegrádi országok vezetőinek csúcstalálkozói politikai tartalom nélküli rituáléknak számítanak a cikk szerzője szerint. „A magyar miniszterelnök a fórumot már korábban is megpróbálta felhasználni arra, hogy népszerűsítse liberális- és Európa-ellenes programját. Szerencsére nem járt sikerrel. Az Ukrajna elleni orosz támadás után Budapest elvesztette utolsó szövetségeseit” – véli az író.

„A nacionalista-konzervatív lengyel kormánynak megvannak a maga nézeteltérései Brüsszellel, de egy oroszbarát kormánnyal való bratyizás politikailag mérgező lenne számára. Szóval, ami volt, az volt, Orbán most Ukrajna területi integritásának támogatója (a sálat felejtsük el), és »természetesen« jóváhagyja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását” – szögezte le a lap.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató