2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A magyarok döntő többsége szerint inkább a béketárgyalások állnának Ukrajna érdekében, nem pedig a háború folytatása

A magyarok döntő többsége (70 százalék) szerint inkább a béketárgyalások állnának Ukrajna érdekében, nem pedig a háború folytatása – derül ki a Nézőpont Intézet aktuális kutatásából. Politikai hovatartozástól függetlenül, minden társadalmi csoportban többségi álláspont, hogy az ukránok érdekében állna a béketárgyalások megkezdése.



Miközben a nyugati világ egy hangos része a gazdasági háború folytatása és a fegyverkezés finanszírozása mellett érvel, a világ józanabbik fele a fegyveres harcok mielőbbi beszüntetését és a béketárgyalások megkezdését sürgeti. Utóbbi a konfliktus rendezésének békés módját, s nem a jelenlegi helyzet elfogadását jelentené. Mivel a háború árát sokan megfizetik, de egyértelműen az ukránok szenvedik meg a leginkább, a Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogyan ítélik meg a magyar választók a szomszédos ország érdekét a háború árnyékában. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi állna Ukrajna érdekében, inkább a béketárgyalások, vagy inkább a háború folytatása, mely kérdésfeltevés nem utalt sem az ukránok, sem az oroszok által teendő engedményekre.

Tízből hét (70 százalék) választó szerint inkább a béketárgyalások megkezdését kellene sürgetnie Ukrajnának, míg a háború folytatását csak minden ötödik magyar (20 százalék) vélte ukrán érdeknek. Kevésbé szokványos, de annál fontosabb megállapítás, hogy a magyarok véleményét a politikai preferenciák sem befolyásolják az ügyről. A kormánypárti és kormánykritikus szavazók közel hasonló mértékben (73, illetve 69 százalék) vélik úgy, hogy a béketárgyalások állnának Ukrajna érdekében, míg a háborúpártiság kisebbségi álláspont (22, illetve 16 százalék) mindkét táborban.

Nemzeti egyetértés mutatkozik a békepártiságban. Nemcsak a legnagyobb élettapasztalattal rendelkező 70 év feletti korosztály (84 százalék), de még a legfiatalabb 18-29 évesek több mint kétharmada (69 százalék) is úgy ítéli meg, hogy inkább a béketárgyalások állnak Ukrajna érdekében. A háborúpárti hangok nem győzték meg a brüsszeli fősodor álláspontjára általában nyitottabb fővárosiakat sem, 69 százalékuk szerint az ukránoknak inkább a békére kellene törekedni.

(Nezopont.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató