2024. június 23. - Zoltán
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Az Európai Bizottság bűncselekménnyé nyilvánítaná az uniós szankciók megsértését

Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja.

A brüsszeli testület közleményében azzal indokolta a javaslat szükségességét, hogy a folytatódó ukrajnai háború rámutatott: nagyon fontos a szankciók teljes mértékű végrehajtása és annak biztosítása, hogy „a korlátozó intézkedések megsértése ne legyen kifizetődő”.

A javaslat közös EU-s szabályokat határoz meg, amik megkönnyítik a korlátozó intézkedések megsértésével kapcsolatos nyomozást, büntetőeljárás indítását és az azonos szintű büntetést minden tagállamban. Megszünteti a meglévő joghézagokat, és növelik az uniós szankciók megsértésének elrettentő hatását – írták.

Az Európai Bizottság többek között:

- Büntetné a pénzeszközök vagy gazdasági erőforrások rendelkezésre bocsátását a szankciós jegyzékbe vett személyeknek, szervezeteknek vagy szerveknek.

- Büntetné a listázottak EU-ban tárolt pénzeszközei befagyasztásának elmulasztását, illetve a szankcionáltak beengedését egy tagállam területére.

- Tiltaná az üzletkötést minden olyan EU-n kívüli országgal, ami uniós korlátozó intézkedések hatálya alá tartozik, továbbá minden olyan áru vagy szolgáltatás kereskedelmét, amik behozatala, kivitele, eladása, vétele, átruházása, tranzitja vagy szállítása tilos vagy korlátozott.

- Tilos lenne minden tiltott vagy korlátozott pénzügyi tevékenység végzése és szolgáltatások nyújtása a szankcionáltak részére.

A büntetések mértékére közös normák vonatkoznának. Bűncselekménytől függően az adott személyre maximálisan kiszabható büntetési tétel legalább 5 év szabadságvesztés lehet. A társaságok, illetve a jogi személyek a határozat előtti üzleti évben elért teljes forgalmuk legalább 5 százalékát kitevő bírsággal lennének sújthatók.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató