2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Biden és Macron homárt vacsoráztak - mindenki kiakadt

Politikusok, környezetvédelmi aktivisták, sőt, még gasztronómiai szakértők is bírálták a Fehér Ház döntését, miszerint homárétel kerüljön Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök vacsorájára - írja a Wall Street Journal.



Az amerikai konyha híres a maine-i homárokról, és ezeket a rákokat a Fehér Házba is elhozták a rangos vacsorára. Az állam homárhalászata azonban most egy jogi és szabályozási vita középpontjában áll, amely arról szól, hogy a halászfelszerelések esetleg kárt okoznak a veszélyeztetett bálnáknak. Korábban két környezetvédelmi csoport figyelmeztette a fogyasztókat, hogy ne vásároljanak Maine-ből származó homárt. Novemberben a Whole Foods szupermarketlánc felfüggesztette az ikonikus tenger gyümölcseinek értékesítését, mondván, hogy azok nem felelnek meg a fenntarthatósági előírásoknak.

Ennek fényében nem maradt észrevétlen a 200 maine-i homár megjelenése a gálavacsorán. "Ha a maine-i homár elég jó ahhoz, hogy a Fehér Házban szolgálják fel, akkor miért nem elég jó az összes tengeri herkentyűkiskereskedőnek, köztük a Whole Foodsnak is" - írta Susan Collins, Maine állam szenátora a Twitteren.

Az óceán és erőforrásainak védelmét szolgáló szervezetek felháborodásuknak adtak hangot. "Kicsit sokkoló volt, amikor bejelentették, hogy a Fehér Házban az állami vacsorán a maine-i homár szerepel a Fehér Ház menüjén" - mondta Gib Brogan, az Oceana csoport egyik vezetője. Szerinte Biden választhatott volna fenntarthatóbb lehetőségeket is a vacsorához, például mexikói-öbölbeli garnélarákot vagy atlanti fésűkagylót.



Billy Milliken, a regionális halászati központ vezetője bírálta a homár receptjét, amelyet a Fehér Ház menüje szerint olajban pároltak és köretként tálaltak. "Sajnos egyik köret sem tesz jót neki, bár ha igazi maine-i homárról van szó, akkor nehéz elrontani" - jegyezte meg. Milliken egy régi helyi receptet ajánl: a homárt kevés vízzel, ideális esetben maine-i tengervízzel kell párolni.

A Fehér Ház a vacsorára meghívott mintegy 200 vendéget, köztük Anthony Blinken külügyminisztert, Janet Yellen pénzügyminisztert és Biden családját, köztük fiát, Huntert.

Biden ismét hozta a formáját: Franciaországot Frank-nek hívta...

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató