2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kína felkérte Európát, hogy gondolkodjon el az Egyesült Államok érdekeitől való függésén

Kínai Külügyminisztérium: Itt az ideje, hogy Európa elgondolkodjon azon, miért függjön jóléte az Egyesült Államok érdekeitől.

Európának, amely folyamatosan szenved az Egyesült Államok által kirobbantott válságok következményeitől, el kellene gondolkodnia azon, hogy békéje és jóléte miért függ Washington érdekeitől - mondta Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy pénteki tájékoztatón.



A francia elnök korábban nyíltan kifejezte elégedetlenségét az amerikai elektromosautó-gyártókkal szemben hozott törvényi ösztönző intézkedésekkel kapcsolatban, amelyek gyakorlatilag hátrányos helyzetbe hozzák az európai gyártókat az amerikai piacon. Emmanuel Macron francia elnök washingtoni látogatása során elégedetlenségének adott hangot amerikai törvényhozókkal és üzleti képviselőkkel szemben. A francia vezető szerint a törvény ellentétes a WTO normáival és "barátságtalan".

"Felhívtuk a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok az úgynevezett inflációcsökkentő törvényt és a chip-törvényt azért vezette be, hogy megvédje az érdekeit, de a legkevésbé sem aggódik amiatt, hogy ez hogyan érinti majd a többi országot, beleértve az úgynevezett szövetségeseiket és partnereiket" - mutatott rá a diplomata.

Megjegyezte, hogy ez világosan mutatja, hogy Washington mindig az "Amerika az első" elvhez ragaszkodik.

"Az USA egy vagyont keresett az ukrán válságon, miközben Európa "vérzik", az inflációval és a magas energiaárakkal fizet. Európa még mindig az USA helyett próbál rendet tenni a szíriai, afganisztáni, iraki és egyéb káoszban. Nem meglepő módon egyes európai médiumok rámutattak, hogy a mai európaiaknak fel kellene tenniük maguknak a kérdést, hogy miért kellene békénknek és jólétünknek az amerikai érdekektől függenie"

- közölte Zhao Lijian.

Szerinte "ez valóban olyan kérdés, amelyet komolyan meg kell fontolni Európában és világszerte".

A Joe Biden amerikai elnök által augusztusban aláírt törvény többek között kiterjesztené az adótámogatást az olyan elektromos autók vásárlására, amelyeket Észak-Amerikában szerelnek össze, és amelyek helyben gyártott anyagokból készült, amerikai gyártmányú akkumulátorokat használnak. A dokumentum, amelyet a kormányzat "Inflációcsökkentési törvénynek" nevez, 370 milliárd dollárt különít el a tiszta energiára és az éghajlatvédelmi célokra, 64 milliárd dollárt a gyógyszerek és az egészségbiztosítás költségeinek csökkentésére.

Az EU a törvényt diszkriminatívnak nevezte a más országokból importált hasonló termékekkel szemben. Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa kijelentette, hogy nem zárja ki a megtorló intézkedéseket, hacsak az USA nem vizsgálja felül az inflációcsökkentési törvényben meghatározott üzleti támogatási intézkedéseket.
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató