2023. február 03. - Balázs
EUR : 387.69
USD : 352.48
Időjárás ikon

Vádat emeltek egy pillanatragasztózós klímaaktivista ellen

Sikerült az akciójával egymillió forintos kárt okoznia.

Vádat emeltek egy fiatal klímaaktivista ellen Berlinben, aki egy augusztusi akció során odaragasztotta magát Lucas Cranach német festőművész reneszánsz festményének keretéhez – közölte a berlini ügyészség pénteken. A 20 éves nő a vádirat szerint pillanatragasztóval ragasztotta oda társát és saját magát az idősebb Lucas Cranach német festő által 1504-ben készített, a Pihenő szent család címet viselő festmény értékes, fakeretéhez.

A berlini Gemäldegalierie-ben elkövetett akcióval 2385 eurónyi (977 ezer forint) kárt okoztak. A fiatalkorúak berlini bírósága szándékos károkozás miatt emelt vádat.

Az elmúlt hónapokban számos hasonló eseménnyel hívták fel magukra a figyelmet klímaaktivisták világszerte, de eddig nemigen volt példa rá, hogy az ügy bíróság elé kerüljön. A klímaaktivisták csak a múlt hónapban olyan nagyvárásokban hajtottak végre akciókat neves remekművek ellen, mint Róma, Milánó, Madrid, Canberra vagy Bécs, de egy hamburgi komolyzenei koncertet és a berlini reptér működését is megzavarták.

(MTI)


Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató