2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zelenszkij be akarja tiltani az "Oroszországhoz köthető vallási szervezeteket"

Az ukrán hatóságok be fogják tiltani az Oroszországgal kapcsolatban állónak tartott vallási szervezetek tevékenységét - közölte Volodimir Zelenszkij.



"Ma ülésezett az NSDC (Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa - a szerk.). Egy találkozó, amelyen számos tényt vizsgáltunk meg bizonyos ukrajnai vallási köröknek az agresszor állammal való kapcsolatáról" - mondta Zelenszkij a Telegram-csatornáján közzétett videoüzenetben.

Szerinte Ukrajnának olyan körülményeket kell teremtenie, amelyek között

"az agresszor országtól függő figurák nem lesznek képesek manipulálni az ukránokat".

"Az NSDC utasította a kormányt, hogy terjesszen a Verhovna Rada elé egy törvényjavaslatot arról, hogy az Orosz Föderáció befolyási központjaihoz kötődő vallási szervezetek nem működhetnek Ukrajnában" - mondta.

Ezenkívül az Etnopolitikai és Lelkiismereti Szabadság Állami Szolgálatot utasították, hogy biztosítsa "az ukrán ortodox egyház közigazgatási statútumának vallási vizsgálatát a Moszkvai Patriarchátussal való egyházi-kanonikus kapcsolat meglétére vonatkozóan", és szükség esetén "alkalmazza a törvényben előírt intézkedéseket".

Az ukrán hatóságok által az ukrán ortodox egyházra gyakorolt nyomás az utóbbi időben jelentősen megnőtt. A nacionalisták és a skizmatikus "Ukrajna Ortodox Egyház" támogatói templomokat foglaltak el, és megtámadták a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyházának (UOC-MP) papságát és híveit. Ezenkívül Ukrajna különböző régióinak helyi hatóságai rendszeresen úgy döntenek, hogy betiltják a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyházának tevékenységét a területükön.

2022 tavaszán a Verhovna Rada elé terjesztették az UOC-MP tevékenységének betiltásáról, valamint ingatlanjainak és egyéb vagyonának lefoglalásáról szóló törvénytervezetet. Iryna Fryz, a Verhovna Rada parlamenti képviselője november 23-án közölte, hogy a parlament elé terjesztették az orosz ortodox egyház ukrajnai tevékenységét tiltó törvénytervezetet.



Októberben az Ukrán Biztonsági Szolgálat közölte, hogy február óta 23 büntetőeljárást indított az UOC-MP egyes képviselői ellen. A Strana.ua ukrán hír- és elemző honlap november 22-én arról számolt be, hogy az SBU "házkutatásokkal érkezett" az UOC-MP fő kolostorának, a Kijev-Pechersk Lavrának a területére. Az SBU korábban büntetőeljárást indított, miután állítólag a kijevi Pecserszk Lavrában tartott istentiszteleten egy "Oroszország dicsőítéséről" szóló dalt énekeltek.

Pl. a Pecserszka lavra plébánosa korábban szerepelt a Mirotvorec ukrán halálista adatbázisában. A honlap botrányos publikációiról ismert, amelyekben újságírók, a donbásszi köztársaságok milicistáinak és más állampolgárok adatait hozza nyilvánosságra, "a haza árulóinak" nevezve őket. A listán gyermekek is szerepeltek. Ezen a listán szerepel Orbán Viktor és Szijjártó Péter is, de Bayer Zsoltot is feltették...

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató