2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A spanyol kormány amerikai légvédelmi rakétarendszereket adott Ukrajnának

Az ukrán védelmi miniszter üdvözölte a spanyol kabinet döntését.

A spanyol kormány átadta Ukrajnának a megígért Hawk típusú amerikai légvédelmi rakétarendszerek közül az első néhányat – jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken a Telegramon.

A közlemény szerint Reznyikov a dél-ukrajnai Odesszában fogadta Margarita Robles spanyol védelmi minisztert, akivel együtt látogatást tett a sebesült ukrán katonákat ápoló egyik kórházban.

„Spanyolország támogatja Ukrajnát, a humanitárius és biztonsági segítségnyújtás folytatódik.

Több harcosunkat Spanyolországban képezik ki, és Madrid már átadta nekünk az első Hawk rendszereket – mondta Reznyikov.

A Hawk légvédelmi rendszert az Egyesült Államokban fejlesztették ki, közepes hatótávolságú, repülőgépek megsemmisítésére, későbbi módosításaiban pedig rakéták elfogására is használják. Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében közölte: az orosz erők Zaporizzsja megye általuk megszállt részében lévő Mihajlivka településen felgyújtották a helyi szakképző iskola épületét, hogy az ukrán fegyveres erőket vádolhassák a polgári infrastruktúra rombolásával. 

A jelentés szerint pénteken az orosz hadsereg 13 légicsapást mért az ukrán csapatok állásaira a frontvonal mentén, és négy rakétacsapást civil célpontokra Dnyipro, illetve Zaporizzsja városokban, valamint a zaporizzsjai régióban lévő Zaricsne településen és a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városban. Az orosz csapatok legkevesebb tíz támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel a dél-ukrajnai Herszon és a mellette fekvő Antonyivka polgári infrastruktúrája, valamint az ukrán csapatok frontvonal menti állásai ellen.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató