2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Bemutatta új lopakodó atombombázóját a Pentagon - Videó

A B-21 Raider „megtestesíti az elhatározást, amellyel a mindannyiunk által imádott demokráciát védelmezzük” – közölte a védelmi miniszter.

Pénteken debütált az amerikaiak új lopakodó atombombázó repülője, a B-21 Raider, harminc év után ez az első új fejlesztésű bombázó az amerikaiaknál – közölte az AP News.

Ez nem csak egy repülő. A B-21 Raider megtestesíti az elhatározást, amellyel a mindannyiunk által imádott demokráciát védelmezzük”
– mondta Lloyd Austin védelmi miniszter.

A hírügynökség beszámolója szerint jelenleg a program szinte minden aspektusa titkosított és ez a Pentagon válaszának tekinthető arra az esetre, amennyiben Kínával vagy Oroszországgal fegyveres konfliktusra kerül sor a jövőben.

A B-21-es lopakodó bombázó része annak az amerikai modernizációs programnak, amelynek keretében korszerűsítik az úgynevezett nukleáris triádot, amelynek részeit képezik a silóból kilőhető atomkapacitású ballisztikus rakéták és a tengeralattjáróról kilőhető nukleáris robbanófejek.

Kína miatt aggódnak az amerikaiak

Az AP ismertetése szerint Kínának 2035-re 1500 nukleáris töltetet lehet, a hiperszonikus-, a kiber- és az űrfegyverkezés terén mutatott rohamos fejlődésük pedig „a legnagyobb kihívást jelentik az amerikai nemzetbiztonságra, valamint a szabad világra nézve”.

A Northrop Grumman által fejlesztett B-21-es alapvetően a B-2-es bombázót veszi alapul, ám a vállalat vezérigazgatója szerint a működése rendkívül fejlett az elődjéhez képest, szoftverek tekintetében a világ legjobbjai között van.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató