2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Főzés közben meggyulladt a ruhája, emiatt halt meg egy ember Békés megyében

Halálos füstmérgezés gyanúja miatt keresték meg a katasztrófavédelmet pénteken éjszaka, írják közleményükben, amely szerint ezután egy Vas megyei, horvátzsidányi házhoz vonultak ki. A családi házban egy öntöttvas kályhával fűtöttek, amelynek a füstcsöve az illesztéseknél több helyen is eresztett. A tűzoltók rekonstruálták az esetet és begyújtottak a kályhába, és azt találták, hogy a hibás füstcsőből több helyen is füst szivárgott a szobába, feltehetően ez vezetett a tragédiához. Az áldozatra az egyik szobában találtak rá.

A másik esetről szombat reggel fél nyolc körül érkezett hír, a Békés megyei Dombegyházáról, ahol főzés közben keletkezett tűz egy családi ház konyhájában. Amikor a tűzoltók odaértek, már nem volt tűz. Arra jutottak, hogy feltehetően az áldozat ruhája gyulladt meg főzés közben és ez vezetett tragédiához. A konyhában más nem gyulladt meg. A katasztrófavédelem mindkét tragikus eset kapcsán tűzvizsgálati eljárást indít.

A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy ahol gázzal fűtenek, ott kétévente, ahol pedig szilárd tüzelővel, ott évente hívjanak a tulajdonosok kéményseprőt és ellenőriztessék a kéményt. A tűzhely környékét pedig érdemes rendben tartani, és kerülni a bő, műszálas ruhák viselését, mert ezek könnyen lángra kaphatnak, ahogy az is gyakori, hogy egy vágódeszka, egy hozzávaló csomagolása, vagy egy műanyag nyelű kés annyira közel van a tűzhelyhez, hogy meggyullad.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató