2023. február 07. - Rómeó, Tódor
EUR : 389.48
USD : 361.73
Időjárás ikon-7°

Brüsszel: az EU jobban szenved az ukrajnai konfliktustól, mint az USA

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus hatása súlyosabban érinti az EU-t, mint az Egyesült Államokat.Michel szerint Brüsszel és Washington biztonsági kapcsolatai megerősödtek az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta, amelyben a Nyugat Kijevet támogatja.

“PÉLDÁTLAN KOORDINÁCIÓ VAN AZ UKRAJNAI HÁBORÚVAL KAPCSOLATBAN” – MONDTA A CORRIERE DELLA SERA OLASZ NAPILAPNAK ADOTT SZOMBATI INTERJÚJÁBAN.

Ám a jelek szerint ugyanez nem mondható el a gazdasági együttműködésről, az Európai Tanács vezetője rámutatott, hogy

“A KONFLIKTUS HATÁSA AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKRA NEM UGYANOLYAN, MINT EURÓPÁRA”.

Amerikának könnyebb a dolga, mert energiahordozókat exportál, és profitál a felszökő gáz- és olajárakból, míg az EU-nak “súlyos árat kell fizetnie” – mondta.

“Gazdasági recesszió veszélye fenyeget bennünket” – tette hozzá a blokk vezetője.

“AZ EURÓPAI IPARÁGAK TÖBBET FIZETNEK AZ ENERGIÁÉRT, ÉS AZ AMERIKAIAKKAL FOLYTATOTT VERSENNYEL KELL SZEMBENÉZNIÜK” – MAGYARÁZTA MICHEL.

Az Európai Tanács elnökét arról is megkérdezték, hogy “elárulva” érzi-e magát a Joe Biden elnök kormánya által elfogadott inflációcsökkentő törvény miatt, amely hatalmas támogatásokat és adókedvezményeket nyújt a zöld vállalkozásoknak. Brüsszelben attól tartanak, hogy a program a jóval alacsonyabb energiaárak miatt az európai vállalkozásokat Amerikába csábíthatja.

“NEM HASZNÁLNÁM EZT A KIFEJEZÉST, DE JOBBAN ÖRÜLTEM VOLNA EGY MÁSIK MAGATARTÁSNAK WASHINGTON RÉSZÉRŐL” – VÁLASZOLTA MICHEL.

“De ne legyünk naivak, az USA – még a jelenlegi kormányzat alatt is – saját gazdasági érdekeit helyezi előtérbe”.

A viszonosság és az egyenlő versenyfeltételek “elengedhetetlenek ahhoz, hogy a globalizáció működjön” – mondta, és reményét fejezte ki, hogy az EU a következő hetekben tárgyalni tud az Egyesült Államokkal a kölcsönös együttműködésről.

A Politico november végi jelentése azt állította, hogy Brüsszel dühös a Biden-kormányra, amiért az tőkét kovácsol az ukrajnai harcokból.

Az Egyesült Államok profitál leginkább a konfliktusból, mivel “több gázt adnak el, méghozzá magasabb áron, és több fegyvert is adnak el” – mondta az egyik magas rangú uniós tisztviselő a lapnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató