2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orbán Viktor Szlovéniában: Magyarország fel szeretné számolni az orosz energiafüggőséget

A miniszterelnök kiemelte: egyetértés van abban, hogy a két országot össze kell kötni gázvezetékkel is.

Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között a két nép jövőbe vetett reményét szimbolizálja – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén.

Szétválasztottságról

A Neokohn tudósítása szerint a kormányfő felidézte: korábban az egykori jugoszláv területen élő népek és a magyarok el voltak vágva egymástól, és emiatt a magyarok minden kapcsolatot kelet-nyugat összefüggésben építettek ki, legyen szó gázról, olajról vagy villanyról.

Ez a szétválasztottság Jugoszlávia megszűnése után is megmaradt – tette hozzá. A kormányfő arra is kitért:

Magyarország egyetlen szomszédja Szlovénia volt, amellyel sem a gáz, sem az olaj, sem pedig a villamosenergia rendszer nem volt eddig összekötve

– tette hozzá.

Jó szomszédi kapcsolatokról

A miniszterelnök elmondta: bizonytalan időkben a jó szomszédi kapcsolat felértékelődik, ezért nagy értéknek és megbecsülendőnek nevezte, hogy

Magyarország és Szlovénia jó kapcsolatban áll egymással.

Kiemelte: Magyarország a NATO keretén belül légtérrendészeti feladatok ellátásában is együttműködik Szlovéniával. Emellett a két ország közti gazdasági kapcsolatok is kiválóak, a szlovén-magyar kereskedelmi forgalom 35 százalékkal nőtt, egyre több a két ország közti beruházás és létrehoztak egy közös alapot is a határmenti fejlesztésekre.

Gázvezetékről

A szlovén-magyar földgázvezeték tervekről Orbán Viktor kiemelte: egyetértés van abban, hogy a két országot össze kell kötni gázvezetékkel is.

A magyar fél nagyobb átmérőjű vezetékben, míg Szlovénia közepes vagy kisebb volumenben gondolkodik,

amely kapacitását később növelné. Orbán Viktor szerint ez áthidalható, a magyar fél számára a kisebb volumenű kezdés is elfogadható.

Energetikai kérdésekről

Energetikai kérdésekben Orbán Viktor azt mondta: Magyarországnak három lehetősége van, ha tovább akarja növelni függetlenségét az orosz energiaforrásoktól:

Románia, Horvátország és Szlovénia iránya. A miniszterelnök szerint Magyarországot mindhárom irány érdekli,

mert a függőséget szeretné felszámolni, hogy minél több választási lehetőség legyen. Hozzátette: pragmatikus együttműködésre készül szlovén kollégájával.

Később a tőzsdei árakról szóló kérdésre válaszolva arról is beszélt: bár Magyarország Szlovéniától eltérően nagyrészt Oroszországból hozza be az energiát, a tőzsdei ár alakulása az oroszokkal kötött szerződésen keresztül a magyar árszintet is meghatározza.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató