2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kiakadtak az ukrán transzneműek: a háború miatt nem haladnak a nemváltással

A CNN számolt be a problémáról.

„Mindenképp folytatni akartam a nemváltásomat” – ezzel a felütéssel indul a CNN riportja, amelyet a csatorna ukrán transzneműekkel készített a háború árnyékában.

Kiakadtak az ukrán transzneműek
Mint az amerikai televíziós csatorna írja: a transzneműek nemátalakító kezeléseit, hormonterápiáit a háború miatt nem lehet folytatni Kijevben, a „transzklinikák” működtetése ugyanis a légi csapások miatt túl veszélyessé vált.

Nálam volt a tesztoszteron, de nem tudtam magamba szúrni, nem volt tűm, háború idején pedig a gyógyszertárakban mindenből hiány van”

– panaszkodott a CNN-nek a 23 éves Eric.

Csúnya Magyarország, csúnya Lengyelország
A cikk szerint sok európai uniós országban gyengébbek a transzneműek jogai, mint Ukrajnában.

Például Csehország, Litvánia, Magyarország és Románia továbbra is megköveteli a kasztrációt azoktól, akik meg akarják változtatni nemüket.

Mindezt annak ellenére, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága 2017-ben úgy döntött, az ilyen törvények ellentmondanak az Emberi Jogok Európai Nyilatkozata 8. cikkelyének. Az Ukrajnával határos Lengyelországban és Magyarországon olyan mértékű volt az elmúlt években az „LMBTQ-jogok elnyomása” a riport szerint, hogy az Európai Bizottság jogi eljárást kezdeményezett velük szemben ez ügyben 2021 júliusában.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató