2024. június 24. - Iván
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon29°19°

Ma életbe lép az orosz olajra kivetett ársapka

Ma életbe lép a G7-országok által az orosz tengeri olajra kivetett ársapka, amivel a Nyugat csökkentené Oroszország fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételeit, így korlátozva az Ukrajna ellen vívott háború anyagi hátterét.Az Egyesült Királyság, Japán, Németország, Olaszország, Franciaország, Kanada és az Egyesült Államok, valamint az EU-tagállamok és Ausztrália 60 amerikai dollárban határozták meg az orosz kőolaj felső árhatárát, miután az addig ellenkező Lengyelország is rábólintott megállapodásra. A lengyelek eredetileg ennél szigorúbb határérték mellett érveltek. Oroszország a világ második legnagyobb olajexportőre.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy az orosz olajat a G7-ek és az EU tartályhajói, biztosítótársaságok és hitelintézetek segítségével harmadik országba szállítsák, de csak abban az esetben, ha a rakományt a hordónkénti 60 dolláros árplafonon vagy az alatt vásárolják meg.

Az árplafon „azonnal elvágná Putyin legfontosabb bevételi forrását” – mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter. Az intézkedés kritikusai – például Ukrajna – azonban azt mondják, hogy az árplafon fabatkát sem ér, mivel a jelenlegi hordónkénti orosz olajár ennél alacsonyabban, 52 dollár körül van.

„Csak idő kérdése, hogy mikor kell úgyis erősebb eszközöket alkalmazni, kár, hogy ez az idő viszont elveszik”

- mondta Zelenszkij. A G7 közölte, hogy az árkorlát a jövőben módosítható, hogy reagálni lehessen a piaci fejleményekre.

Oroszország nem fogadja el a kőolajára vonatkozó árkorlátozást, és lehetséges válaszlépéseket elemzi – közölte a Kreml szombati kommentárjában. Ezt az álláspontot Mihail Uljanov, Moszkva bécsi nemzetközi szervezetekhez delegált nagykövete szombaton megerősítette. „Európa orosz olaj nélkül fog élni” – közölte. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Reuters jelentése szerint szintén azt fogalmazta meg: „Oroszország dolgozik azon a lehetőségen, hogy betiltsa a nyugati árkorlátozás alá eső olajszállításokat”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató