2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Matolcsy: a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van

A jegybankelnök szerint a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van, megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, és ez sokba kerül. A kormányzat reagált a kritikára.

Értesülések szerint Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kemény kritikát fogalmazott meg a magyar kormány gazdaságpolitikájáról az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén.

A Világgazdaság beszámolója szerint Matolcsy egyebek mellett arról is beszélt,

Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van”.

Az MNB elnöke a jegybank 2021. évről szóló üzleti jelentését vezette elő a bizottságban, ennek során fogalmazott meg erős kritikát a gazdaságpolitikáról. Szerinte jövőre 15-18 százalék lesz az infláció.

Az ülésekről jegyzőkönyvek készülnek, amik viszont csak napok múltán lesznek publikusak. A hétfői ülésről Tordai Bence párbeszédes országgyűlési képviselő közölt Facebook-posztot. Állításai szerint Matolcsy arról beszélt: az inflációs adatok oka az energiaár-robbanás és az élelmiszer-infláció. Az utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy az EU-ban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után. „Sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban” – Tordai szerint ez is elhangzott Matolcsy részéről.

Tordai Bence bejegyzése szerint

Matolcsy György kijelentette, hogy megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja,

és ez sokba kerül. Az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, és Matolcsy szerint azonnal ki kell vezetni ezeket.

A VG arról ír: az MNB elnöke a saját kormányzati ciklusát is mintha kritikával illette volna. Még 2010–2013 között volt nemzetgazdasági miniszter, erről most azt mondta, hogy „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után pedig rossz döntéseket hozott a kormány”. A legfontosabb problémák közé sorolta az energiahatékonysági beruházások elmaradását és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiányát. A jegybankban úgy kalkulálnak, hogy a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezermilliárd forintot kellene költeni.

A Világgazdaság kereste az MNB-t, cikkük megjelenéséig nem érkezett reakció.

A kormány nevében megszólalt Varga Mihály pénzügyminiszter. A politikus azt írta a Facebookon:

„A Jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat. Minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is. A válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés (harmadik negyedévben 4,1%, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4% alatt a munkanélküliség).

Lehet építeni az elmúlt évek eredményeire” – fogalmazott Varga Mihály.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára egy parlamenti felszólalásában reagált Matolcsy György szavaira. „A Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában” – idézi a Telex. Tállai András hangsúlyozta, hogy az MNB független, függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így véleményét is teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el akár a gazdaságpolitikáról, vagy más a világot érintő gazdasági ügyekről. Tállai felszólalásában azt sorolta: a gazdasági növekedés meghaladja a 4 százalékot, amivel az Európai Unió legjobbjai között van Magyarország; a munkanélküliség nem nőtt, míg a munkahelyek száma meghaladja a 4,7 milliót; az uniós adócsökkentési rangsorban továbbra is Magyarország az első; és Tállai nagy eredménynek tartja a 9 százalékos társasági adót is.

Ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarország számára” – zárta felszólalását Tállai András.

Később Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is reflektált a történtekre. „A hétfő a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének a napja. A jogállamiság, köszönjük szépen, jól van” – közölte Fürjes. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató