2023. február 01. - Ignác
EUR : 388.99
USD : 359.18
Időjárás ikon

Putyin aláírta az LMBT-propagandát a médiából kitiltó törvénycsomagot

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvénymódosítás-csomagot, ami megtiltja a médiában az „LMBT, a nemi átalakítás és a pedofília propagandáját”. Az erről szóló tájékoztatás megjelent az orosz parlamenti alsóház adatbázisában.

A tilalom a filmekre, könyvekre, reklámokra, médiakiadványokra és számítógépes játékokra vonatkozik, megszegése esetén akár 10 millió rubel (mostani árfolyamon 63 millió forint) bírság is kiszabható.

A magánszemélyeknek például 400 ezer rubelig (2,5 millió forint), a jogi személyeknek pedig 5 millió rubelig (31,5 millió forint) terjedő büntetést kell majd fizetniük az „LMBT-propagandáért”. A külföldiek 15 napos adminisztratív letartóztatásra vagy kitoloncolásra is ítélhetők.

A pedofília propagálásáért magánszemélyeket 800 ezer rubelig (5 millió forint), szervezeteket pedig 10 millió rubelig (63 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújthatnak. A külföldi állampolgárok ezért is kiutasíthatók lesznek Oroszországból.

Ha „nem hagyományos” szexuális kapcsolatokról és preferenciákról fiatalkorúak körében terjesztenek információt, illetve ha az a nemváltoztatás szándékát keltheti bennük, a magánszemélyekre 200 ezer rubel (1,25 millió forint), a jogi személyekre pedig 4 millió rubel (25 millió forint) büntetés szabható ki.

A szigorítások betartásának felügyeletére az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyeletet (Roszkomnadzor) jogosították fel.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban a parlamenti előkészítés szakaszában elítélte az „LMBT-propaganda” betiltását célzó törvénytervezetet. A szigorítások egy másik társszerzője, Alekszandr Hinstejn kormánypárti képviselő az új szabályozást Blinkennek adott válasznak nevezte.


Putyin aláírta azt a törvényt is, ami megtiltja a gyűlések, felvonulások és tüntetések megtartását a közhatalom épületei, a templomok, az iskolák, a vasútállomások és repülőterek közelében. A jogszabály megtiltja a gyűléseket a felsőoktatási intézmények és kórházak szomszédságában is.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató