2024. április 12. - Gyula
EUR : 390.76
USD : 363.8
Időjárás ikon23°11°

Republikon: Már 10 százalékon a Mi Hazánk

A Republikon Intézet közzétette a pártpreferenciákra irányuló friss közvélemény-kutatásuk eredményét, amelyből kiderült, hogy némileg csökkent a Fidesz támogatottsága, de még mindig a kormánypártra szavazna a magyarok többsége. A legerősebb ellenzéki pártnak a Demokratikus Koalíció bizonyult.

A Republikon Intézet által Magyarországon november 23–28. között végzett, pártpreferenciárairányuló ezerfős reprezentatív felmérésből kiderült, hogy októberhez képest ugyan 1 százalékkal csökkent a Fidesz támogatottsága, de 34 százalék még mindig a kormánypárttal szimpatizál. 

Az ellenzéki pártok közül 13 százalékkal a Demokratikus Koalíció bizonyult a legnépszerűbbnek, támogatottságuk egy hónap alatt 1 százalékot nőtt. A Mi Hazánk 7 százalékon, az MSZP és a Momentum 4 százalékon áll a Republikon közvélemény-kutatása szerint. Egy százalékot erősödött egy hónap alatt az LMP és az MKKP, így 3-3 százalékos támogatottságot mértek a két párt esetében. A Jobbik és a Párbeszéd támogatottsága a felmérés alapján szintén 3 százalékon áll. Adataikból ugyanakkor nem derült ki, hogy ezek a valóságban hány szavazót jelentenének pártonként. 

Novemberben 27 százalék volt bizonytalan a kérdésben, míg októberben 1 százalékkal többen voltak, akik nem tudták, hogy melyik párttal szimpatizálnak. 

A biztos pártválasztók válaszai alapján a következő az erősorrend:

- A Fidesz novemberben 2 százalékpontot vesztett, ezzel 46 százalékos támogatottságot mértek,

- a DK 18 százalékkal ugyanekkora mértékben erősödött.

- A Mi Hazánk 10 százalékot ért el a Republikon-kutatásban.

- A Momentum 2 százalékot veszített, 6 százalékos támogatottságon áll, ahogy az MSZP is.

- A Jobbikra 4 százalék szavazna, az LMP-re szintén ennyien voksolnának, azonban ők egypontos előnyt szereztek.

- Mindössze 2 százalék szavazna a Párbeszédre.

Mint látható, október óta nem változott a pártok közötti erősorrend. A válaszadók 55 százaléka menne most el szavazni, további 23 százalék felelt úgy, hogy valószínűleg leadná voksát valamelyik pártra, és mindössze 6 százalék maradna távol. A felmérés arra is rávilágított, hogy többen voksolnának, mint akik szimpatizálnak valamelyik párttal. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató