2024. június 18. - Arnold, Levente
EUR : 396.04
USD : 369.89
Időjárás ikon30°20°

Sajtóértesülés: Napokon belül véget érhet az áldatlan állapot a benzinkutakon

Rövidesen ismét teljes kapacitáson működik majd a Mol százhalombattai finomítója.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, olvasóink folyamatosan jelzik, hogy egyre nehezebb üzemanyaghoz jutni, nem csupán a kisebb településeken, de már a fővárosban is. 

Az RTL Klub Fókusz című műsorába is készült egy összeállítás a benzinkutakon tapasztalható helyzetről, melyből kiderült, hogy az üzemanyaghiányt részben a százhalombattai üzemzavar okozza.

Rövidesen ismét 100 százalékos termelési kapacitásra áll vissza a százhalombattai finomító

Mint írták, a Mol százhalombattai finomítója az elmúlt napokban

egy műszaki meghibásodás miatt csökkentett üzemmel 50-55 százalékos kapacitással működött.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó ugyanakkor megnyugtatott mindenkit: a műszaki hibát kijavították, a finomító kapacitása folyamatosan emelkedni fog, és néhány napon belül visszaáll a 100 százalékos termelési kapacitásra.

Ugyanakkor egyes, az RTL által megkérdezett szakértők szerint „ennek ellenére a problémák fennmaradnak, mert az ellátás másik fontos eleme, az import továbbra is hiányzik”.

Hétfőn életbe lépett az olajembargó

Hétfőn, december 5-én lépett életbe az Európai Unió által elfogadott olajembargó, azaz, hogy az uniós országok nem vásárolhatnak orosz nyersolajat. Ez azonban csak a tengeren szállított energiahordozót érinti, a csővezetékes szállításra nem vonatkozik a tiltás, tehát Magyarország és Szlovákia mentesül a döntés alól. Szintén most lépett érvénybe az EU és a G7 országok közös szankciója, az orosz olajra kivetett ársapka: ez alapján a tengeri szállítás folyamatát biztosító nyugati vállalatok nem kezelhetnek 60 dolláros hordónkénti árnál drágább orosz nyersolajat – ismertette a részleteket az rtl.hu.

A cikkben arra is rámutattak, hogy

az üzemanyagokra vonatkozó itthoni ársapkák december 31-ig vannak érvényben,

arról egyelőre nem döntöttek, hogy ezeket meghosszabbítják-e. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató