2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Politico: Macron és Scholz segítik Orbánt a brüsszeli jogállamisági vitában

A brüsszeli lap szerint francia és német segítséggel fogja hazánk megkapni a több mint 3000 milliárd forintot.

Jó híreket közölt a Politico. A lap kifejtette, hogy „az EU nagyágyúi azt szeretnék, ha Brüsszel kíméletesebben értékelné Magyarország korrupciós ügyekben elért eredményeit”. Kifejtik, hogy Franciaország és Németország, Olaszországgal egyetemben egy 12 kormányból álló csoportnak a fő szószólói, akik felszólítják az Európai Bizottságot, hogy vizsgálják felül a 3000 milliárd forint befagyasztásáról szóló döntést, mert Magyarország nagyobb előrelépést tett a korrupcióellenes intézkedések terén, mint amekkorát Brüsszel elismer. Ez a csoport a lap szerint úgy véli, hogy ha nem kerül sor egy új értékelésre, akkor a Tanácsban nem biztos, hogy minősített többsége lesz a pénzeszközök befagyasztásának.- írja a mandiner.hu.

Az uniós nagykövetek múlt heti találkozóján Franciaország és Németország nem értett egyet a Bizottsággal. Szerintük az Orbán-kormány teljesíti azt a 17 korrupcióellenes reformot, amelyet a források befagyasztásának elkerülése érdekében vállalt, és ezt a befagyasztás arányának csökkentésével kellene tükrözni, amely jelenleg a kohéziós alapok 65 százalékának felel meg.

Arra kérik a Bizottságot, hogy november 19-nél későbbi határidővel végezzen új értékelést, hogy az tartalmazza azokat a reformokat is, amelyeket az Orbán-kormány azóta elfogadott. Egyelőre nem világos, hogy a Bizottság készít-e felülvizsgált értékelést. „Meglátjuk, hivatalos döntés még nem született” – mondta hétfőn Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa.

Nem mindenki áll hazánk mellett

Ha december 19-ig nem születik döntés, akkor a szankcionálási folyamat egyszerűen elévülne anélkül, hogy a pénzeszközöket befagyasztanák, amit nem tartanának kívánatosnak, mivel ez az első alkalom, hogy az EU ezt az eszközt használja egy tagország demokratikus visszalépésének megfékezésére.

Ez teljes katasztrófa lenne”
– mondta egy magas rangú uniós diplomata. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató