2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

23 órától 641 és 699 forintos árak jönnek - vége a benzinárstopnak

Kövesse velünk élőben a bejelentést!

A soron kívüli Kormányinfó 22:30-kor kezdődik majd. A tájékoztatóról lapunk élőben tudósít és az összes elhangzó információról beszámol. Portálunkon bekapcsoltuk az élő hírfolyamot, percről percre közvetítjük. Élő videó illetve alul a szöveges tudósítás.

Élő videó:

 

 

 

Ennyibe fog kerülni a tankolás

Kérdésre válaszolva Hernádi Zsolt elmondta,

a Mol benzinkútjain 641 Ft lesz a benzin, 699 Ft a diesel literje.

Káosz

Az MTVA kérdezett rá arra, mennyi időbe telhet az ellátási problémák helyreállítása. Hernádi szerint ha a pánik elül, akkor a káosz el fog tűnni. Ha normalizálódik a piac, visszajönnek az importőrök, akkor helyreáll a rend.

Az árstop kivezetése elcsitítja a káoszt

Nem lehet egyik napról a másikra importálni, vissza kell állnia a bizalomnak, ez egy-két hónapig tarthat. Ha viszotn ezt nem tesszük meg, felkészületlenek leszünk Hernádi szerint. Jövő év elejére kell egy stabil piacot létrehozni. Egy dolog rosszabb annál, ha drága valami: ha nincs - értékelt Hernádi. Szerint az árstop kivezetése elcsitítja a káoszt, az ország masszívan, erősen állhat a brüsszeli szankciós lépések elé.

Lesz elég áru, vissza kell hozni az importot

Vissza kellett hozni az importot, hogy ellátási egyensúly legyen, ezt hatósági árak mellett nem lehetett megtenni - jelentette ki Hernádi. Ő is felhozta a brüsszeli szankciókat, az volt a cél az árstoppal, hogy ne zúduljon minden ár egyszerre a fogyasztókra. Vissza kell hozni az importot és akkor lesz elég áru - mondta. Mindemellett fel kell arra készülni, ami ránk vár, hiszen két hónap múlva újra krízis jön, újabb szankciók érkeznek.

Hernádi Zsolt: Két hónap múlva újabb kritikus helyzet jön

Minden tőlünk telhetőt megtettünk, és megteszünk az ellátásbiztonság biztosításáért. Nem bírunk többet teljesíteni, amit eddig tettünk – mondta Hernádi Zsolt.

Arról beszélt a Mol-vezér, a termelésből hiányzó benzin nagy részét az elmúlt hetekben Szlovákiából hoztak át. Az üzemanyag-hiányra és a logisztikai problémákra egyedül az import lehet megoldás.

Két hónap múlva egy újabb kritikus helyzettel nézünk szembe Hernádi szerint. Az uniós szankciók hatását addigra fogjuk megérezni. Február 5. után hiányozni fog 10 százalék dízel az európai piacról.

Hernádi: Elmentünk a falig, a Mol eddig bírta

Elmentünk a falig, a kereslet az egekbe szökött, beindult a pánik, a Mol eddig bírta - mondta Hernádi. Nem tudtak mást csinálni, jelezték a kormánynak, hogy nem tudják folytatni az ellátást, ha minden változatlan marad. Folyamatosan mennek a teherautóik, de nem bírnak ennél többet teljesíteni. Azon is dolgoznak, hogy a dunai finomító újra üzembe álljon. Nagyon sokat kellett venni Pozsonyból is.

Hernádi: A 70-es, 80-as években volt ilyen helyzet

Teljes leürülés alakult ki a töltőállomások negyedén. Elképesztő problémák alakultak ki az ellátás körül – mondja a Mol-vezér. Mióta a Mol mint Mol működik, ilyen nem történt. A 70-es, 80-as éveket idézték a kutakon kígyózó sorok.

Gulyás Gergely: A kormány a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot

Bekövetkezett, amitől tartottunk, a hétfőn életbelépő olajszankció mindenki számára érzékelhető zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában. A Mol nem tudja importbenzin nélkül

A kormány a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot.

Perceken belül kezdünk

Nem ez az első ilyen kormányinfó: márciusban hasonló felállásban, csak akkor este 21:30-tól jelentették be az üzemanyag-árstop első szigorítását.

A témát most nem jelölték meg, de valószínűsíthető, hogy ismét az árstop lesz a téma. Az elmúlt napokban ugyanis a Mol - elsősorban százhalombattai finomítója meghibásodása miatt - nem tudta ellátni a vele szerződésben álló kutakat.

A MOL kritikusnak tartja a helyzetet

Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója kedden arról beszélt, hogy soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban: a teljes hálózatukban jelentkezett részleges termékhiány, és a töltőállomásaik negyedében volt teljes leürülés.

„A helyzet kritikus, a megoldás viszont kézenfekvő: lehetővé kell tenni, hogy a magyarországi üzemanyagkészletet importforrásokból építse vissza a piac”

- fogalmazott, és ezzel arra utalt, hogy el kell törölni a benzinárstopot.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató