2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

23 órától 641 és 699 forintos árak jönnek - vége a benzinárstopnak

Kövesse velünk élőben a bejelentést!

A soron kívüli Kormányinfó 22:30-kor kezdődik majd. A tájékoztatóról lapunk élőben tudósít és az összes elhangzó információról beszámol. Portálunkon bekapcsoltuk az élő hírfolyamot, percről percre közvetítjük. Élő videó illetve alul a szöveges tudósítás.

Élő videó:

 

 

 

Itt a vége!

Köszönjük, hogy nálunk követted a rendkívüli élő közvetítésünket.

Gulyás Gergely: Még nem döntött a kormány az élelmiszerárstop jövőjéről

December 31-én jár le az élelmiszerárstop. A kormány folyamatosan értékeli a helyzetet, figyelik, van-e olyan hiány, ami miatt ki kellene vezetni az élelmiszerárstopot – mondta Gulyás Gergely. Eddig nem volt olyan, ami indokolta volna a döntést, még nem sérült az ellátásbiztonság.

A miniszter arról is beszélt, a kormány szívesen tárgyal a taxisokkal, hogy más területen tud-e segíteni nekik, de mostantól mindenki – így a taxisok is – piaci áron vehetnek üzemanyagot, nem lesznek kivételek.

Milyen további intézkedés jöhet, hogy felkészüljünk a februári szankciós hatásokra?

Hernádi Zsolt szerint a mostani intézkedések elegendőek. Fontos, hogy a szankciók nem sújtják most azokat, akiknek örökölt infrastruktúrájuk van, így minket. Szlovákia, Csehország és mi küszködünk ezzel, az alternatív beszerzéseket ki kell építeni, fejleszteni kell, ez idő- és költségigényes. Ez 500-700 millió dollárt és 2-4 éves beruházást jelent.

Mi lesz a többi ársapkával? 

Hiány van tejből, cukorból, ezeket megszüntetik? - kérdezte az RTL. Gulyás ugyanazt válaszolta, mint korábban: meg kell nézni, hogy mekkora a hiány. Ha a hiány általánossá válik, akkor kell kivezetni. Ha csak 1%-nak van hiánya, akkor megéri fenntartani, ha országos nehézséget okoz, akkor ki kell vezetni.

A kormány valamennyi termékkel kapcsoaltban figyeli a helyzetet - jelentette ki.

Hernádi: Fájdalmas időszak volt a Molnak

Addig van értelme az ársapka fenntartásának, ameddig az ellátás biztosítható – mondta Gulyás Gergely. A benzinárstopnál ez hétfőn következett be, amikor a Mol hétfőn félreérthetetlen levelet írt, hogy nem tartható tovább, veszélyben az ellátás.

A miniszter azt is mondta, a kormány bárkivel kész tárgyalni a segítségről, így a taxisokkal is, de a benzinárstop eltörlése tény, nem lesznek kivételek.

Az ársapka nagy veszteséget okozott a Molnak, ez egy fájdalmas időszak volt az olajtársaságnak, de fizetőképes maradt – mondta Hernádi Zsolt. Elismételte, hogy ez a kérdés nem a Molról, az ellátásbiztonságról szól.

A következő napokban folyamatosan növelik a kisbenzinkutak ellátását, de a kisbenzinkutak korábban nem a Moltól, hanem importból fedezték az ellátásukat. Az import pedig az ársapka eltörlése után visszaállhat.

Telex próbál provokálni

Van felelőse a kormányban a kritikus helyzetnek? - kérdezte a Telex. Gulyás erre a provokációra nem válaszolt, azt mondta, hogy mérleget kell vonni: az elmúlt néhány napot kell az utóbbi 13 hónappal párhuzamba állítani. Viszont hiába drágul az üzemanyag, ezek az árak még így is az alsó harmadban vannak Európában.

Hernádi Zsolt: 23 órától megszűnik a pánikvásárlás

A pánikvásárlás ma 23 órakor megszűnik, de mire az importőrök is visszaállnak a régi rendszerre, ahhoz még kell pár hét.

A Mol-vezér arra számít, hogy gyorsan érezhető javulást hoz az ársapka eltörlése.

Hernádi garanciákat nem tud vállalni

Tudja garantálni a Mol, hogy nem lesz ilyen többet? - kérdezte a HírTv. Hernádi azt mondta, garanciát nem tud vállalni, de minden tőlük telhetőt meg fognak tenni, egy-másfél hónapon belül várják a helyzet normalizálódását.

A Mol vezére azt mondta, stabilitás alatt azt is érti, hogy a készleteket elkezdik visszatölteni.

Gulyás Gergely: Nő az infláció az ársapka eltörlése után

Magyarország mentesült az uniós olajszankció alól, mivel azonban Magyarország importra szorul, minket is érint, hiszen drágábban tudjuk beszerezni az üzemanyagot Európából – mondta Gulyás Gergely. A benzinár azért emelkedett az egekbe a miniszter szerint, mert az unió szankciókkal reagált az orosz agresszióra.

Az ársapka eltörlése emelni fogja az inflációt, ezzel számolt a kormány – válaszolta a miniszter a hvg.hu kérdésére.

Hernádi: A szankciók miatt szűnik meg az ársapka

A hvg.hu kérdésére Hernádi Zsolt azt mondta, hogy a szankciók miatt szűnik meg az ársapka, de a szankciók miatt alakult ki az a helyzet, ami miatt kell az ársapka és amiatt is tartották fenn. Azonban nagy hiány van a piacon. Az ársapka azért szűnik meg, mert diszfunkcionál jelenleg. A döntés addig ment el, amíg a helyzet kezelhető volt vele - mondta. Hernádi hozzátette: a szankciók szerinte egész Európának rosszat tesznek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató