2023. január 29. - Adél
USD : 356.65
EUR : 388.18
Időjárás ikon

Németh Szilárd feloszlatta a csepeli Fideszt

A 24.hu értesülései szerint Németh Szilárd, aki három egymást követő választáson maradt alul a csepeli egyéni választókerületben, végleg leszámolna párton belüli riválisával, a vele konfliktusos viszonyban levő Borbély Lénárddal, a kerület fideszes polgármesterével.

A lap szerint a folyamatos vereségei ellenére a választókerületi elnöki posztot megtartó Németh a tagság tudta nélkül kezdeményezte a helyi alapszervezet feloszlatását.

A csepeli párttagság sem tudott róla, hogy a rezsibiztos feloszlatta a helyi Fidesz-szervezetet. A kritikus helyzetben öt kormánypárti képviselő az ellenzékkel szavazott, a kormánypárti polgármester ellenében.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, aki a Fidesz alelnöke és a csepeli választókerület elnöke is, már jó ideje nem áll szóba a XXI. kerület polgármesterével, Borbély Lénárddal, jóllehet korábban közvetlen munkatársak, sőt barátok voltak, Borbély pedig éppen őt váltotta a polgármesteri székben. Az ellenségeskedés nemrég új szintre lépett, Németh ugyanis választókerületi elnöki pozíciójából kezdeményezte a helyi Fidesz-alapszervezet feloszlatását.

A 24.hu forrásai szerint a rezsibiztos előzetesen nem tájékoztatta szándékáról a helyi párttagságot. A november elején meghozott döntésnek a csepeli Fidesz Facebook-oldalán sincs nyoma, az érintettek közül sokan pedig csak a múlt héten kapták meg postai úton a szűkszavú hivatalos értesítést a feloszlatásról.

A párt alapszabálya szerint az alapszervezet megszüntetéséről az országos választmány elnökségének kellett kimondania a végső szót. A Kövér László vezette testület döntése után a szervezet tagjainak tagsági viszonya is megszűnik, vagyis annak nyomán

sem a Fidesz alelnöke, sem Csepel fideszes polgármestere nem tagja a Fidesznek, ahhoz, hogy ismét megkapják a tagsági igazolványukat, külön kell kérniük a felvételüket, méghozzá Földesi Gyula regionális pártigazgatónál.


Ez az eljárás azonban az előzmények alapján lehet, hogy Borbély Lénárd számára nem lesz problémamentes. Az alapszervezet megszűnésével egy időben ugyanis az is kiderült, hogy az önkormányzat Fidesz-frakciójának többsége sem engedelmeskedik már neki, sőt úgy tűnik, kifejezetten a megbuktatására játszik.

A múlt szerdai testületi ülésen a kilencből öt fideszes képviselő az ellenzéki pártokkal szavazott, amivel két, a polgármester számára különösen fontos döntést torpedózott meg. Az elbukott szavazások miatt a kerületvezető állítása szerint leállhat a Csepeli Városgazda Zrt. működése, több száz ember munkahelye kerülhet veszélybe, de ellehetetlenülhet az önkormányzat is. Bár nem ez volt az első eset, hogy a kormánypárti frakció egyes tagjai átszavaztak az ellenzékhez, a polgármester most nem hagyta szó nélkül a történteket.

A képviselő-testületi ülésen a képviselők többsége az önkormányzat felelős működése ellen szavazott. Ezen felül szintén többségi döntéssel 300 milliós bevételkiesést okozott 2023-ra. Akkor, amikor egyébként is iszonyatosan nehéz évünk lesz a háborús infláció és a megnövekedett energiaárak miatt

– olvasható Borbély Lénárd közleményében, amely bár nem részletezi, hogy a többség a vele szembe helyezkedő fideszesek közreműködésével jött létre, aki ismeri az erőviszonyokat, tudta, miről van szó. A Borbély mellett kitartó civil alpolgármester viszont nem udvariaskodott: a Facebook-oldalán tett közzé egy fotót a közgyűlés eredményjelző-táblájáról, amelyen jól látszott, ki hogyan voksolt.

Az, hogy magától nem fog megoldódni a Németh és Borbély közötti ellentét, már korábban egyértelmű volt, hiszen a kerület másik, fideszes alpolgármestere, Ábel Attila a nyáron a nyilvánosság elé tárt egy bizarr beszélgetést, amely megvilágíthatja a konfliktusuk hátterét. Németh és Borbély több mint másfél évtizedig irányította együtt a XXI. kerületi Fidesz-szervezetet, majd 2010 és 2014 között az önkormányzatot is: Németh Szilárd volt a polgármester, Borbély a helyettese. 2014-ben azonban Németh, annak ellenére, hogy egyéniben vereséget szenvedett az ellenzéki Szabó Szabolcstól, ismét országgyűlési képviselő lett, a kerület vezetését pedig az összeférhetetlenség miatt át kellett adnia Borbélynak.

Ábel szerint Németh Szilárdon ezt követően elhatalmasodott a féltékenység a polgármesteri poszt miatt, ezért elhatározta, hogy megbuktatja Borbélyt. Az alpolgármester, aki korábban mindkét politikussal jó viszonyt ápolt, a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta, Németh 2019 tavaszán elmondta neki, hogy népszerűsége miatt a közelgő önkormányzati választáson is Borbélyt indítja a polgármesteri posztért, ám győzelme után meg fogja buktatni.

 

(24.hu)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató