2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Forbes: Ursula von der Leyen a legbefolyásosabb nő a világon

Tavaly még csak a nyolcadik volt az amerikai magazin listáján, elsőségét annak köszönheti, hogy az Ukrajnában folyó háború reflektorfénybe állította az Európai Bizottságot, amelynek a hétgyermekes német orvosnő az elnöke.

„Ursula von der Leyen most valóban a hatalom csúcsára jutott” – nyilatkozta a Forbes magazinnak Matthias Matthijs, aki a Council of Foreign Relations vezető Európa-szakértője és professzora a Johns Hopkins Egyetemnek. Szerinte távolról sem Ursula von der Leyen volt az egyetlen vezető, aki Oroszország ellen szankciókat javasolt Putyin Ukrajna elleni agressziója miatt, de neki volt a legnehezebb meggyőznie ennek hasznosságáról polgártársait az Európai Unióban.

Épp ezért kékbe és sárgába – Ukrajna színeibe – öltözött, amikor elmondta beszédét az Európai Unió helyzetéről szeptemberben Strasbourgban.

„Ursula von der Leyennek nincs könnyű dolga, mert a 27 uniós tagállam kultúrája nagyon is különbözik egymástól” – mutat rá Anja Lagenbucher, a Gates Alapítvány európai irodájának vezetője. Az alapítvány idén Ursula von der Leyennek adta a Global Goalkeeper Awardot, mert annyira kiválónak értékelte a Bizottság elnökének tevékenységét a Covid világjárvány idején. Az Európai Bizottság menedzseli azt a 800 milliárd eurós helyreállítási alapot, amely a tagállamokat segíti a pandémia okozta károk enyhítéséhez. „A felszínre hoztuk Európa belső erejét. Erre szükségünk is lesz a jövőben” – hangsúlyozta akkor Ursula von der Leyen.

Későn startolt a politikában

Hét gyereke magyarázza elsősorban, hogy Ursula von der Leyen csak a negyvenes éveiben járva választotta a közéletet. Addig a családjára és az orvosi munkájára koncentrált. 2005-ben lett a családi ügyek minisztere Angela Merkel kancellár első kormányában. Saját tapasztalatait is felhasználva megreformálta a családtámogatás rendszerét Németországban.

2013 és 2019 között ő volt Németország első női honvédelmi minisztere. Merkel kancellár támogatásával választották meg a Bizottság élére is, ahol ő az első nő, és az első német. „Nagyon jó az időérzéke. Morális érzéke van, amely mutatja, hogy mi a helyes döntés“ – mondja róla Vivien Schmidt professzor, aki a Bostoni Egyetemen tanít.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató