2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Kula bá rottyon van: panaszkodik, hogy szövetségesei nem engedték be Ukrajnát a NATO-ba

Az ukrán külügyér szerint: egyes szövetségeseknek könnyebb Kijevet fegyverrel ellátni, mint támogatni a NATO-tagságot.



Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter arra panaszkodott, hogy Kijev egyes szövetségesei inkább hajlandóak fegyvereket szállítani Kijevnek, mint támogatni az ország NATO-csatlakozási törekvéseit.

"Ukrajna néhány nagyon jó barátja inkább fél pozitívan reagálni Ukrajna NATO-tagság iránti kérelmére, minthogy a legmodernebb fegyverekkel lássa el Ukrajnát"

- mondta Kuleba a Politico című lapnak.

A miniszter szerint "még mindig sok pszichológiai akadályt kell leküzdenünk", amelyek közül az egyik Ukrajna NATO-tagságának gondolata.

Korábban a lap megjegyezte, hogy a NATO megosztott Ukrajna esetleges szövetségi tagságának kérdésében, egyes országok képviselői igyekeznek elkerülni, hogy egyáltalán érintsék ezt a témát, többek között azért is, mert nem akarják feldühíteni Oroszországot.

A Politico szerint Ukrajna legtöbb szövetségese kerüli a témát, és azt hangoztatják, hogy a jelenlegi konfliktusra kell összpontosítani.

"A hangsúly most Ukrajna gyakorlati támogatásán van" - mondta Julianne Smith, az Egyesült Államok állandó NATO-képviselője. Hozzátette, hogy az ukránok tisztában vannak azzal, hogy sok tennivalójuk van, mielőtt csatlakozhatnak a szövetséghez.

A lap megjegyzi, hogy ukrán tisztviselők elismerik, hogy az ország NATO-csatlakozása nem várható a közeljövőben, de valamilyen gesztust szeretnének látni a szövetségtől.

Szeptember végén Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajna gyorsított eljárásban kéri a NATO-tagságot. Egy ilyen eljárás most nem időszerű - mondta később Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági ügyekért felelős asszisztense. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Zelenszkij nyilatkozatát kommentálva elismerte, hogy a NATO változatlanul fenntartja álláspontját, miszerint minden országnak joga van meghatározni saját útját, valamint a "nyitott ajtók" politikáját, de hangsúlyozta, hogy a szövetség arra összpontosítja erőfeszítéseit, hogy segítsen Kijevnek megvédeni magát.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár közölte, hogy a Kreml meghallgatta Zelenszkij Ukrajna NATO-tagságára vonatkozó kérését, valamint az arra adott különböző reakciókat. Elmondta, hogy Moszkva szorosan figyeli a helyzetet, és emlékeztetett arra, hogy Kijev szövetségre való orientációja volt az egyik oka annak, hogy Oroszország különleges műveletet indított Ukrajnában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató