2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Paul Lendvai: Ha a Bizottság komolyan veszi a feltételeket, az az Orbán-rezsim végét eredményezheti

A magyar származású osztrák újságíró szerint, ami most az EU-ban folyik, az „egy autokrata pókerjátéka”.

A bécsi Der Standardban megjelent egy véleménycikk a magyar származású Paul Lendvai tollából, amelyben kifejtette meglátásait arról, ami most zajlik az Európai Unióban. Lendvai idézte a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének volt igazgatóját, Inotai Andrást, aki szerint „ha az EU Bizottsága komolyan veszi az általa támasztott 27 feltétel teljesítését (összesen 13,2 milliárd euró Magyarország számára történő felszabadítására, jegyezzük meg), és komolyan ellenőrzi azok teljesülését,

akkor az Orbán-rezsim összeomolhat!”

Lendvai megemlítette Matolcsy György nagy port kavart beszédét is, valamint a kormányzati plakátkampány kapcsán megjegyezte, „nem az EU legnagyobb korrupciós mocsara a válság oka, hanem kizárólag az EU oroszországi szankciói. [...] Mintha végső soron Ukrajna lenne a hibás, amiért nem kapitulált az orosz agresszor előtt”.

Paul Lendvai: Történelmi döntés volt ez Orbán ellen

Az újságíró megfogalmazása szerint „az Európai Unió és Orbán Viktor régi konfliktusában egyes megfigyelők most történelmi döntést látnak

az európai értékek javára és a magyar kormányfő nemzeti populista irányvonala ellen.

A pénzcsap elzárásáról szóló döntést végső soron 15 uniós tagállamnak kell meghoznia, amelyek együttesen a lakosság 65 százalékát teszik ki. Az azonban korántsem biztos, hogy Orbán Viktor kritikusai teljes mértékben érvényesülni tudnak majd.”

Orbán, a pókeres

Lendvai cikke végén megjegyezte, Orbán „a »pávatánc«, a brüsszeli zsarolás ügyesen álcázott taktikájának zseniális művelője. Végül is az új pókerjátszma elsősorban arról szól, hogy a rendszerét hatalmon tartsa.”

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató