2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Putyin: Növekszik a nukleáris háború veszélye

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint növekszik a nukleáris háború veszélye, ugyanakkor még most is kitart amellett, hogy nem Oroszország provokálta ki az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktust – írja a Sky News.



Az államfő videokapcsolaton keresztül beszélt az Emberi Jogi Tanács tagjaival szerda délután. Vlagyimir Putyin ismét azt állította, hogy nem Oroszország miatt robbant ki fegyveres konfliktus Ukrajnában, szerinte egy 2014-es „államcsíny” vezetett a mostani helyzethez, amikor Moszkva elfoglalta a Krímet. Hozzátette, hogy Oroszországnak „esélye sem volt rendezni a helyzetet Ukrajnában”, ahol február vége óta háború dúl.

Vlagyimir Putyin ezután azt állította, hogy Oroszország lehet Ukrajna területi integritásának egyetlen garanciája. „De ez Ukrajna új vezetőin múlik” – fűzte hozzá.

Felsejlett az atomháború réme

Az orosz vezető az atomfegyverekkel kapcsolatos félelmekre is kitért, azt állítva, hogy a nukleáris háború veszélye növekszik. Utána már arról beszélt, hogy „Oroszország a nukleáris fegyverek bevetését egy támadásra adott válasznak tekinti”.

Vlagyimir Putyin azt is állította, hogy Oroszország „az Egyesült Államokkal ellentétben” nem rendelkezik taktikai atomfegyverrel más országokban.

Nekünk vannak a legfejlettebb fegyvereink, de nem akarunk hadonászni velük

– hangsúlyozta Vlagyimir Putyin felszólalása végén.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató