2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.15
USD : 360.22
Időjárás ikon11°

Több mint 70 amerikai HIMARS-rakétát semmisítettek meg – áll az oroszok részletes katonai jelentésében

Komoly katonai sikerekről beszélnek az oroszok. Itt vannak a részletek!

Több mint 70 amerikai gyártmányú HIMARS-rakétát semmisített meg egy nagy pontosságú föld-föld csapás Krivij Rihben, az ArcelorMittal acélgyár egyik üzemcsarnokában – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve. 



A tábornok szerint megsemmisült két sorozatvető, további négy pedig kritikus károkat szenvedett. A tájékoztatás szerint az orosz erők a Liman irányában folytatott előrenyomulásuk során előnyösebb védővonalakat és állásokat foglaltak el. Megöltek több mint 130 ukrán katonát, és megsemmisítettek két gyalogsági harcjárművet és egy járművet.

Konasenkov szerint az ukrán hadsereg a meghiúsított támadások és ellentámadások során Kupjanszk irányában mintegy hetven katonát, egy gyalogsági harcjárművet, egy kétéltű harcjárművet, két 2SZ-1 Gvozgyika önjáró tüzérségi löveget és három járművet, Donyeck térségében pedig például több mint negyven katonát, három páncélozott harcjárművet, a donyecki régió déli részén pedig mintegy száz halottat és sebesültet, két gyalogsági harcjárművet, egy páncélozott személyszállítót és négy járművet veszített.

Orosz harcászati gépek, valamint rakéta- és a tüzérségi erők kedden 79 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 183 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Eltalálták egyebek között egy külföldi „zsoldosalakulat” ideiglenes telepítési helyét a Harkiv megyei Borivszke településnél, valamint megsemmisítettek

-két amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es lövegelhárító radarállomást,
-egy javítóműhelyt, benne egy HIMARS sorozatvetővel és
-48 hozzá való rakétával,
-egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarállomását és
-egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt.

Az orosz légierő lelőtt egy Szu-24-es repülőgépet, a légvédelem pedig négy drónt és különböző sorozatvetők négy rakétáját.

Az orosz védelmi tárca összegzése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 341 repülőgépet, 180 helikoptert, 2638 drónt, 392 légvédelmi rakétarendszert, 7020 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 913 sorozatvetőt, 3664 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7498 különleges katonai járművet veszítettek. A Readovka.news hírportál szerint az ukrán fél szerdán drónokkal támadta a szevasztopoli Belbek repülőteret, de az orosz légvédelem visszaverte a kísérletet. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán posztumusz Bátorságrenddel tüntette ki Marija Pirogovát, a Donyecki Népköztársaság parlamenti képviselőjét, aki kedden Donyeck központjában, ukrán sorozatvető-támadás következtében vesztette életét.

A 29 éves Pirogova a méltatás szerint a helyi lakosok körében végzett humanitárius tevékenységéről volt ismert. A Donyecki Népköztársaságban szerdán 16 ember életét vesztette, négy pedig megsérült, amikor a Thorez és a Sahtarszk közötti úton összeütközött egy katonákat szállító Kamaz teherautó egy mikrobusszal. Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított. Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részén, Melitopolban robbantásos merényletet kíséreltek meg a város Moszkva-barát elöljáróságának helyettes vezetője, Nyikolaj Volik ellen. Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) tulajdonított, kudarcot vallott keddi támadásról szerdán tett bejelentést Vlagyimir Rogov, a régió közigazgatási főtanácsának tagja. Vaszilij Golubev, az oroszországi Rosztovi megye kormányzója szerdán a Telegramon közölte, hogy őrizetbe vették azt az álcaruhás férfit, aki kedden tüzet nyitott a rendőrökre Novosahtyinszkban. A gyanúsítottal szemben, aki sajtóértesülések szerint dezertőr lehet, eljárás indult. A Wagner zsoldoscsoport közölte: ellenőrzi azokat az információkat, amelyek szerint a támadó a szolgálatukban állt volna.

(MTI) 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató