2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Vége a hatósági ársapkának, de így is Magyarországon marad az egyik legalacsonyabb benzinár

Kedden este rendkívüli sajtótájékoztató keretei közt jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója, hogy gyakorlatilag azonnali hatállyal felfüggesztik az üzemanyagok ársapkáját és piaci árazásra térnek át a magyar benzinkutak. Hernádi Zsolt a tájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarország még így is viszonylag jó helyzetben van más országokhoz képest, míg Gulyás Gergely azt állította, az európai árszabás alsó harmadába tagozódik be a magyarországi árszínvonal. A PestiSrácok.hu ezért utánanézett annak, hogy vajon mennyit veszítettünk a hatósági ársapka kivezetésével más országokhoz képest. A nyilvánosan elérhető adatokból kiderült, Magyarországon valóban sikerült más országokhoz képest mérsékelten tartani az árakat.

A tegnapi rendkívüli tájékoztatón kiderült, kivezetésre kerül az üzemanyagokra helyezett hatósági ársapka, a MOL vezérigazgatója pedig ismertette azt is, mennyiért tankolhatunk az átállást követően.

Hernádi szavai szerint 641 forint a benzin, 699 forint a dízel átlagára.

A 480 forintos árhoz képest ez éles váltásnak tűnhet, azonban érdemes a számot európai kontextusba helyezni. Az egyszerűbb összehasonlítás érdekében az egyes országok, így a magyar árakat is euróba váltva vetjük össze, így hazánkban 1,56 euró a benzin, valamint 1,7 euró a gázolaj ára.
 
Ehhez képest a Cargopedia adatai szerint

a szomszédos országok közül csupán Szlovéniában tankolhatunk olcsóbban, mint idehaza,

ami nem meglepő, hiszen az ország saját tengeri kikötővel (Koper) rendelkezik, amelyen keresztül magasabb fokú beszerzési diverzifikációra képes (szintén olcsóbban lehet tankolni a háborús Ukrajnában, ott azonban ez a statisztikai adat a háborús állapotok ismeretében gyakorlatilag értelmezhetetlen, hiszen a klasszikus piaci folyamatok nem érvényesülnek, a lakossági üzemanyag használat pedig praktikusan az ország elhagyására korlátozódik). Ugyanakkor ez nem mondható el a szintén tengeri kijárattal rendelkező Horvátországra, ahol a hazai árakhoz képest mintegy 30 forinttal drágábban tankolhatunk.

Romániában a hazaihoz hasonló áron tankolhatunk, amivel a jelentős olajmezőkkel rendelkező ország szintén az európai élmezőnyhöz tartozik, ami az árszínvonalat illeti. Ausztriában, Szerbiában, Szlovákiában és a már említett Horvátországban átlag 25 forinttal drágább az üzemanyag literje, míg Európa nyugati felén az egészen extrém árszabás sem ritka.

A fosszilis energiahordozók ellen hagyományosan hadjáratot folytató skandináv országokon kívül 2 euró feletti árral találkozhatnak az autósok az Egyesült Királyságban, Svájcban, de Belgiumban, Németországban és Franciaországban, valamint a Shell multinacionális olajvállalatnak otthont adó Hollandiában is jóval 700 forint feletti árszínvonallal kell számolni.

Különösen a gázolaj ára szaladt el, Európa 13 országában közelítette, vagy haladta meg a lélektani 2 eurós határt, míg a benzin árszínvonala csak 7 országban közelítette meg ez a tartományt. Európában a legolcsóbban Oroszországban tankolhatnak az autósok, nekik literenként 315 forintot kell fizetniük a benzinért, míg a gázolajat 342 forintnak megfelelő rubelért mérik.

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató