2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Az EU cseh elnöksége levelet írt a tagállamoknak, amiben a magyar kormány transzfóbiájára figyelmeztetnek

Levelet írt a Európai Unió 27 tagállamának az Európai Tanács cseh soros elnöksége, és a levélben arra figyelmeztetnek, hogy az EU vezető „genderügyekben betöltött vezető szerepét” egyetlen tagállam transzfóbiája veszélyezteti. A Politico forrásai pedig egyértelműen Magyarországot jelölték meg ilyen államként.



A Politico szerint a cseh elnökség az EU-s nagykövetek szerdai találkozóján arra tett javaslatot, hogy genderszempontból elfogadóbb nyelvezetet használjon az EU-delegáció az ENSZ montreali biodiverzitás-csúcstalálkozóján, és megemlítse „az összes gendert”. A magyar nagykövet azonban kritizálta, és elfogadhatatlannak nevezte ezt a javaslatot, emiatt pedig még az is elképzelhető, hogy az EU nem tud majd egységesen fellépni a találkozón.

„Hitelességünk megőrzése érdekében az EU-nak, mint a nemek közötti egyenlőség egyik legerősebb szószólójának nem szabad hallgatnia erről a kérdésről Montrealban” – áll a csehek levelében. A Politico szerint a csehek által szervezett tanácskozáson 13 tagállam mély aggodalmát fejezte ki „a genderfogalom aláásására tett kísérletek” miatt.

A szerdai tanácskozáson Magyarország mellett Bulgária is aggályait fejezte ki a csehek által javasolt megfogalmazás miatt, de jelezték, ők emiatt még nem vétóznák a közös fellépést.
 
 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató