2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

A jegybank feljelenti Varju Lászlót rémhírterjesztés miatt

Valótlanságok és rémhírek terjesztése miatt a Magyar Nemzeti Bank büntetőfeljelentést tesz Varju László, Gyurcsány-párti képviselővel szemben.

A Demokratikus Koalíció pénteki sajtótájékoztatóján a párt képviselője Matolcsy György jegybankelnök gazdasági bizottság előtt tartott beszédének szavait szándékosan félreértelmezve Varju László olyan hamis állításokat fogalmazott meg, amelyek veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat - közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank ezért a Varju László képviselő által elmondottak miatt jogi lépéseket tesz és határozottan felszólítja a pártot, hogyaz egyértelmű politikai haszonszerzés érdekében tett felelőtlen nyilatkozatot vonja vissza és a továbbiakban tartózkodjon a rémhírek terjesztésétől.

Amint azt az MNB 2022 november végén publikált Stabilitási Jelentése is részletesen bemutatja, a magyar bankrendszer ma robosztus tőketartalékkal, jelentős, bármikor felhasználható (likvid) saját eszközállománnyal tevékenykedik - olvasható a nyilatkozatban. Az MNB számításai és stresszteszt adatok alapján a bankok sokkellenálló képessége kiváló, e piaci szereplők számottevően jobb állapotban vannak, mint a 2008-as válság idején.

Ezek a tények, minden más szándékos megtévesztés és rémhírterjesztés.

A Magyar Nemzeti Bank a pénzügyi fogyasztók érdekeit szem előtt tartva mindent megtesz azért, hogy a pénzügyi rendszer szereplőinek ellenállóképessége ilyen magas szinten maradjon, illetve még tovább erősödjék - zárul a nyilatkozat.

(Origo)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató