2024. március 03. - Kornélia
EUR : 393.75
USD : 364.04
Időjárás ikon15°

Tegnap éjjel sötétségbe borult Párizs

Áramszünetet hozott a hideg a francia fővárosban, a kimaradásért technikai malőr lehet a felelős.

Párizs több negyede is sötétségbe borult csütörtök éjjel, miután egy technikai hiba áramszünetet okozott a francia fővárosban. Az eset baljós előjel a tél beköszöntével, miután a francia áramellátással kapcsolatban számos aggodalom merült fel az elmúlt hónapokban.

A francia főváros harmadik, negyedik és ötödik kerületében helyi idő szerint este negyed 11-kor ment el az áram, és az ellátás csak este 11 óra körül állt helyre a helyi hálózatkezelő, az RTE közlése szerint.

Az áramkimaradás nagyjából 125 ezer háztartást érintett és az áramszolgáltató Enedis szerint annak oka az volt, hogy egy transzformátorállomás hibája miatt megszakadt egy magas feszültségű vezeték.

Az Enedis szóvivője szerint az áramszünet nem köthető ahhoz a gyakorlathoz, melynek keretében pénteken az Enedis és az RTE a szűkös ellátás miatt igyekszik felkészülni kontrollált áramszünetekre, amennyiben arra szükség lenne. Ez a rutinszerű teszt a terveknek megfelően zajlik majd pénteken – közölte a szóvivő.A kormány tagjai korábban már figyelmeztettek, hogy a kereslet és a kínálat közötti szakadék áramszünetekhez vezethet, ám azokat előre fogják jelezni, és két óránál tovább nem fognak tartani – írja a Reuters.

Mindeközben az Enedis anyavállalata, az EDF igyekszik mielőbb kijavítani az ország korróziós problémáktól szenvedő atomerőműveit.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató