2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Brutális adóemelésre készül Brüsszel, teljesen elszállhatnak az üzemanyagárak

Egy olyan időszakban, amikor a brüsszeli szankciók egyébként is nagyon bizonytalanná tették a piacokat és az árak is emelkedtek.

„Derogációs kérelmet nyújtott be Magyarország, amelyben 2023 végéig kér felmentést az uniótól az adóminimumok teljesítése alól, vagyis azon kötelezettség alól, hogy emelje az üzemanyagok jövedéki adóját” – írta meg szombaton a Világgazdaság. Mint a lap fogalmaz:

Ha az Európai Bizottság nem fogadja el a magyar fél kérését, akkor az adó mértéke 32,5 forinttal emelkedhet.”

Így néz ki az adómérték jelenleg

Mint a lap fogalmaz: „hazánk a benzin esetében évek óta a minimumértékre állítja be a magyar adószintet, és fix távolságot tart a benzin és a gázolaj adómértéke között”.

„Ha az Európai Bizottság nem fogadja el a magyar fél kérését, akkor az adó mértéke 32,5 forinttal emelkedhet” – teszik hozzá.

Így emelkednének az árak

Ezen elvek alapján a benzin esetében az adó a mostani literenkénti 0,28 euróról 0,6 euróra emelkedne, a dízelé pedig 0,26-ról 0,33 euróra”

– húzza alá a Világgazdaság.

Mint a lap tájékoztat, a derogációs kérelem elbírálásának határideje az összes megfelelő és szükséges információ beérkezését követően három hónap. Az esetleges elutasítás tehát újabb üzemanyagár-emelkedést vonhat maga után, ráadásul

pont egy olyan időszakban, amikor a brüsszeli szankciók egyébként is nagyon bizonytalanná tették a piacokat, s az árak is emelkedtek

– emlékeztetnek.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató