2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Strache: Európát becsapták azzal az ígérettel, hogy a szankciók térdre kényszerítik Oroszországot

Európát becsapták azzal az ígérettel, hogy a szankciók térdre kényszerítik Oroszországot; valójában az európaiak elsősorban saját maguknak ártottak - mondta Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár.

"Az utóbbi időben sok mindenen mentünk keresztül, olyan szankciókat fogadtak el, amelyek megtévesztettek bennünket, és azt hitték, hogy nyerhetünk valamit annak árán, hogy Oroszországot térdre kényszerítik. Ez egyáltalán nem így van. "

- mondta a politikus egy bécsi nagygyűlésen.

Rámutatott Oroszország kereskedelmi többletére, amelynek bevételei idén 100 milliárd dollárról 220 milliárd dollárra emelkedtek. "Szó sincs arról, hogy térdre kényszerítenénk Oroszországot" - hangsúlyozta Strache.

A volt alkancellár szerint az oroszellenes szankciók következtében "saját magunknak okozunk kárt, Ausztria saját magának ártott".

"És emelkedő áram-, gáz- és élelmiszerárakat látunk. <...> Egyre több ember szenved. <...> Ez a társadalmi igazságosság kérdése. Az emberek nem tudják, hogyan lesznek képesek ellátni magukat a következő hónapokban, és ennek még nem értük el a határát. Sok szakértő figyelmeztetett az idei év fenyegetésére, hogy márciusban és áprilisban csődhullámot fogunk látni" - mondta a politikus.

Strache az ilyen helyzetet "kárhozatosnak" nevezte, mivel veszélyezteti a jólétet és megfosztja az embereket a jövőbe vetett bizalmuktól. "Ez társadalmi feszültséggel fenyegethet, amit nem akarunk, és mindazoknak, akiknek politikai felelősségük van, meg kell akadályozniuk" - tette hozzá.

A hideg időjárás ellenére szombaton Bécsben tüntetést tartottak, amelynek résztvevői azt követelték, hogy az osztrák hatóságok vonják vissza az Oroszországgal szembeni uniós szankciós politika támogatását, tartsák fenn az ország teljes semlegességét és az illegális migráció elleni küzdelmet.

Az Európai Unió nyolc szankciócsomagot vezetett be Moszkva ellen azóta, hogy Oroszország megkezdte ukrajnai különleges műveletét, és most egy kilencediket készít elő. Ahogy Vlagyimir Putyin elnök rámutatott, az Oroszország megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, de a szankciók súlyos csapást mértek a világgazdaságra. Ennek ellenére az államfő szerint az ország pénzügyi stabilitása nem sérült, és maga Európa is szankciós zsákutcába jutott.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató