2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Szerb - koszovói konfliktus: Vucsics beszédet mondott, patt helyzet alakult ki a térségben

Egyre forróbb a helyzet.

A vasárnap sem telt eseménytelenül. A ROSU koszovói különleges rendőri alakulat tagjai felfegyverkezve, páncélozott járművekkel törtek be a Gazivoda-víztározóba.

Az incidensről Petar Petković, Szerbia Koszovó-ügyi irodájának igazgatója már értesítette Miroslav Lajčakot, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottat. Észak-Koszovó továbbra is barikád alatt áll, az emberek és a rendőrség által is.

Nem lehet sem gyalog, sem kocsival átkelni Jarinje és Brnjak átkelőkön. A barikádokat az ott élő szerbek emelték, azért, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a koszovói rendőrség volt tagja, Dejan Pantić letartóztatása kapcsán.

A ROSU pedig a Gazivoda-víztározóból kizavarta az ott dolgozókat, és leszedték az ott lévő szerb zászlókat is.

A koszovóiak ultimátumot adtak a szerb tüntetőknek. 

Kövesd velünk az eseményeket!

"Rám fogtak egy fegyvert és letépték a zászlót" - mondta a Gazivoda-víztározó munkatársa

V. K. a Gazivoda gát dolgozója, ahová a koszovói rendőrség különleges erői behatoltak, elmondta, hogy az eső miatt elment a Gazivode-i nagy gáthoz, hogy megmérje a vízszintet, majd látta, hogy Rosu négy-öt tagja betört az objektumba.

 

"Ezután megkérdezték, hogy ez Koszovó vagy Szerbia. Csak annyit mondtam nekik, hogy itt születtem, aztán elkezdték letépni a szerb zászlót. Amikor leszakították azt, visszaadták, és azt mondták, hogy meneküljek innen

– mondta a munkás.

Ülésezik a szerb nemzetbiztonsági tanács Koszovó miatt

Ma 19 órára összehívta a Szerb Nemzetbiztonsági Tanács ülését a szerb államfő, Aleksandar Vučić.



Ez a szerbek válaszreakciója azzal kapcsolatban, hogy a koszovói miniszterelnök azt jelentette be, hogy eltávolítja a koszovói barikádokról az ott tiltakozó szerbeket, akik tegnap zárták le az utakat, mert letartóztattak egy koszovói szerb rendőrt. A szerb elnök egyébként a szerb közmédia híradójában, 19,30-kor tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy mik a terveik a következőkben. Albin Kurti ugyanis ultimátumot adott - írja a szerb sajtó.

A koszovói kormányfő úgy döntött, ha ma estig nem távolítják el az összes barikádot Észak-Koszovóban, akkor odarendeli a koszovói hatóságokat. Kurti kiadta a parancsot a koszovói rendőrség tagjainak, hogy álljanak készenlétben, ha ma este akcióra kerülne sor. A KFOR, vagyis a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő pedig több időt kért Kurtitól, hogy felszámolhassák a főutakon és adminisztratív átkelőkön lévő barikádokat.

Brnabic nekiment Borrellnek

A szerbeket csak akkor veszed észre, ha a barikádon vannak...

- üzente Ana Brnabic szerb kormányfő Josep Borrellnek, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének.

 A szerb politikus Borrell legutóbbi nyilatkozatára reagált, miszerint a szerbeknek el kell távolítaniuk a barikádokat az észak-koszovói utakról.

"Miért nem figyelsz rájuk, amikor letartóztatják, vagyonukat elkobozzák, szavazati jogukat..."

- tette fel a kérdést Brnabic.

Érdekes módon nem hangoztatják annyira a szerbek letartóztatásának törvénytelenségét, például Dejan Pantićot, akit tegnap minden bizonyíték nélkül tartóztattak le. Vagy amikor a koszovói rendőrség megsérti a brüsszeli megállapodást azzal, hogy felfegyverezve, puskákkal behatol a szerb többségű északi önkormányzatokba.

A barikádokon tartózkodó emberek egyértelműen kifejezik tiltakozásukat, és ezt békésen teszik. Sajnos csak a barikádokon lehet hallani őket.

Hallottad őket, amikor ez év januárjában kifosztották őket? Hát, nem igazán. Hallottad őket 3 hónappal ezelőtt, amikor Pristina lefoglalta a tulajdonukat illegális katonai állomások építésére? Abszolút nem.

136-szor hallottad őket, amikor csak ebben az évben különböző szerb családokat támadtak meg (50%-kal több támadás történt, mióta Kurti hatalomra került Pristinában)?

Nem! Csak akkor figyelsz rájuk, ha a barikádokon vannak.

 

Ultimátumot kaptak szerb tüntetők

A koszovói biztonsági erők ultimátumot adtak a szerb tüntetőknek.

Ha helyi idő szerint 19 óráig nem hagyják el a barikádokat, a biztonsági erők közbelépnek.

Vučić szerb elnök várhatóan este fél nyolckor szól a szerbekhez.

Üzent a szerb külügyér: nem ismerjük el Koszovó függetlenségét!

Ivica Dačić, szerb külügyminiszter:

„Először is, nem tárgyalunk arról, amiben már megállapodtunk. Másodszor, nem ismerjük el Koszovó függetlenségét vagy ENSZ-tagságát. Harmadszor, nem lesznek fizikai támadások, vagyis nem veszélyeztetik a szerbek biztonságát. Ezek a mi határvonalaink.”

Kurti: Szerbia Ázsia-barát és háborúpárti

Albin Kurti, Koszovó miniszterelnöke:

"Koszovó európai, demokratikus és Amerika-barát állam. Szerbia vezetése autokratikus, Ázsia-barát és háborúpárti".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató